Camino Primitivo,  Pilgrimsvandringar

Borres – Berducedo via Pola de Allande, 30 km

18/5

Fel beslut.. lät rädslorna avgöra. 😟 Tuffaste vandringsdagen hittills denna vandring, kanske någonsin? Men otroligt vacker ”topp”

29.9 km, 8 tim, 51929 steg…

Från app Wise Pilgrim

Vaknade tidigt. Skönt att mobilen inte hann gå igång, ville inte väcka de andra i rummet som sov längre. Skulle möta Paco ca 20 minuter längre fram på vägen. Gjorde ordentlig och god frukost. Vädret såg inte lovande ut, väldigt dimmigt 😫 Prognosen såg inte heller kul ut

Idag behövde man ladda ordentligt! Bästa frukosten hittills, min egen inköpta 😋😋
Inte så lovande 😫😫

Typiskt! Hade haft sådan tur hittills och nu när jag skulle upp på Primitivos ”etapa reina” (”drottningetapp”) så vände det. Men jag hade fortfarande hopp, kanske det skulle klarna upp där uppe. Prognoserna var väldigt osäkra här, det hade jag sett tidigare.

Skönt att jag kom upp innan rusningen för det fanns bara en toa (och dusch) på alla tio personer i rummet.. Enda negativa på detta fina härbärge.  

Min Ikea-bag fylldes med mat och lite annat jag inte behövde och jag packade sovsäcken runt allt. Med facit i hand efter den här dagen var det VÄLDIG tur att jag tog beslutet att skicka lite packning. Jag var f.ö. långt ifrån ensam om att göra det den här etappen 😄
Hejdå Borres. Igår såg man en fantastisk utsikt bakom husen…

Paco väntade där vägen delade sig och man var tvungen att välja
😫😫

Mötte upp Paco som absolut inte ville gå upp över Hospitales. Stod och diskuterade lite och jag försökte få fram på spanska att det skulle klarna upp lite vid 10, men jag förstod att det inte skulle gå att övertala honom. Tog beslutet att inte gå upp ensam och det skulle gräma mig sen. MEN: det kunde också ha blivit så att det INTE klarnade upp och jag hade stått där uppe ensam i panik och inte sett vägen. Men beslutet gjorde att vi fick längre etapp och dessutom mycket brantare och längre uppförsbacke. (se profilen ovan) Just den helvetesbiten från Pola de Allande gick delvis inne i en skog utan utsikt och där inne var det som att som i en djungel, fukten och svetten dröp, och händerna halkade på stavhandtagen. Sen var det inte svalt när man kom ut ur skogen heller.. 🥵🥵🥵

När vi hade gått ett tag började det så klart klarna upp, men då var det för sent att vända

Eftersom vi inte tagit Hospitales-vägen kom vi förbi ställen där vi kunde fika. Vi tog bara en snabb paus i Pola de Allande, för vi visste att vi nu hade nästan 20 km kvar och först skulle det ju gå brant uppför i många kilometer.

I Spanien sätter man upp dödsannonserna som anslag lite här och var ute på stan 😳😳

Vandringen var HEMSK från Pola Allende, visste inte hur jag skulle klara det, ville bara lägga mig och dö. Men, har man inget val så går det. Men jag råder alla som ska gå Primitivo att INTE ta den vägen. I så fall bör man stanna på ett härbärge i Pola de Allande först så man börjar därifrån. Men om vädret inte är alldeles för jäkligt och man har sällskap, ta andra vägen. Den är också en utmaning, men 5 km kortare och inte lika lång och brutal uppförssträcka. Dessutom har man en fantastisk utsikt om vädret är någorlunda.

Mamma, pappa, barn 😄😍
Här var rep till hjälp för att ta sig över
Uppför uppför på serpentinvägen 🥵
..och sen på den här ”underbara” vägen 🥵😫
Äntligen lite plant, men det varade inte länge..
Det var en otrolig tur att vi kunde fylla på våra tomma vattenflaskor här, både för oss själva och för en annan pilgrim (mer om det sen)
Långt därnere är asfaltsvägen vi gick på.. och då hade vi redan gått en lång bit uppför inne i skogen innan asfaltsvägen 🥵🥵🥵

Uppe på Alto de Palo möttes så vägarna igen och då träffade vi på alla de andra som gått ”rätt” väg. (Träffade inte på en enda pilgrim efter dagens slut som hade gått samma väg som vi). De såg ganska slitna ut de med..

Njöt en stund av att vara uppe och beundrade den otroliga utsikten.

Fy f**! Det här var nog det tuffaste jag gjort 🥵🥵 Tänk om jag hade burit full packning med all mat!
Två tappra och slitna pilgrimer. Pinsamt att Paco, som är pensionär, är starkare.. men han bor ju vid berg så lite fördel har han. Men ändå..
Dags att gå ner.. här!!?? 😳😳😬😬 Stor risk för ras och kas..
Efter den första nedförsbacken korsade vi vägen och fortsatte nedåt
Paco tar en paus innan nästa nedförsbacke
Vi tog stor omväg runt den enorma tjuren som så klart stod mitt på stigen 😂😬😱

Vandringen nerför (och även upp ibland, så klart..) kändes som den aldrig skulle ta slut. Vi mötte en ung spanjor som verkade lite förvirrad. Han väntade på sina kompisar som hade halkat efter och allt hans vatten var slut. Han fick lite av vattnet från fontänen som vi hade fyllt på tidigare, innan vägarna möttes. Efter ytterligare några km kom äntligen en fontän till. Vi pausade där ett tag och när vi satt där kom spanjoren och hans vänner och de var helt slut och utan vatten. Hade inte tagit med sig tillräckligt upp på Hospitales där det INTE finns någon service (eller hade de inte läst på.. vi skulle stöta på dem igen en annan dag i liknande situation ..)

Luftade stackars fossingarna och bytte till torra strumpor
En av de unga grabbarna föll på knä av glädje framför fontänen
Lite annorlunda landskap sista biten. skönt med skugga och luftig skog istället för fuktig djungel..

Oj oj oj vilken känsla när vi äntligen kom fram till härbärget! Definitivt den värsta dagen hittills, men också vackert uppe på toppen. Bestämde mig för att skicka packning dagen därpå också, för nu var benen – eller hela jag – helt slut .

Bra albergue med trevlig personal. jättesovsal med 24 sängar. Blev 14 pilgrimer till slut. Granne med märklig tyska (varför händer alltid det mig?😄. Kanske de tycker det är jag som är märklig iofs 😂) Det första hon sa var inte hej, utan något om att vi skulle dela tvättmaskin. Inte så bra engelska och efter en dag med spanska kunde jag INTE slå om till tyska 🤯 Paco och jag slog oss iallafall ihop med henne och delade på kostnaden. Skönt att slippa tvätta för hand efter den här dagen och efter nästan två veckors handtvätt behövdes det 🫣😝(skulle bli den enda gången denna vandring 😱)

Var jättehungrig så efter duschen åt jag åt min pilgrimsmeny ensam medan tvättmaskinen tvättade 😊 Orkade inte vänta på någon annan och klockan var ändå kvart i sex. Oftast stänger de köket och öppnar inte förrän man nästan vill gå och lägga sig (19:30-20 😄)Här kunde man få sin pilgrimsmeny när man ville 😊 Det var faktiskt rätt skönt att sitta i lugn och ro. Tyvärr var maten INTE god. Massa dallrigt fett och senor i köttet i soppan. 🤢 Åt potatisen. Köttet i huvudrätten var inte heller gott men jag tvingade i mig lite för jag behövde protein.

Mitt i maten blev det kalabalik för tyskan hade sabbat tvättmaskinen när hon försökte rycka upp den innan låset hade öppnats. Nu gick den inte att öppna, och den stackars mannen som skulle hjälpa oss var ny på jobbet så vi fick vänta till någon annan kom. Gick upp till min mat igen och sa att de INTE skulle ta det längsta och varmaste programmet på torktumlaren sen för isåfall ville inte jag ha mina ullkläder däri. De satte på ett långt och varmt program.. Jag såg framför mig hur mina kläder kom ut i babystorlek för jag fick inte öppna maskinen. Den nyanställde mannen var nu nervös och sa att vi skulle låta den gå så inget hände. Som tur var gick det bra, men de flesta andra stackars pilgrimer fick inte torkat sina kläder eftersom vi höll på så länge, det fanns bara två maskiner och man inte fick torka efter kl nio.

Pilgrimer fortsatte anlända ganska sent och de var helt slut, det hade varit en tuff dag även uppe på berget.

När äntligen tvätt och middag var avklarat vid kl 19 var jag helt förbi av trötthet så jag borstade tänderna och la mig.

2 kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *