Skåneleden,  Vandringar Sverige

Dag 2 Brösarp-Kivik-Baskemölla, (13,5 +) 20,5 km

(Dag 1)

Dag 2 -söndag: Baskemölla-Kivik 20,5 km

Vaknade efter en bastunatt i min lilla skrubb på hotellet i Kivik till ännu en varm morgon. Efter en fantastisk frukostbuffé gav jag mig iväg ut i dimman. Det var otroligt fuktigt och jag blev klibbig av dimman redan innan jag hade hunnit börja svettas 🥵
Strax utanför Kivik tog jag liten avstickare till Esperöds herrgård eftersom vägen nu var rätt tradig. Kan rekommendera ett besök i den mysiga parken där om man är i trakterna. Man planterade 3000 exotiska träd i början av förra seklet och bla finns Skånes största ek där. Jag höll dock på att bli uppäten av myggor i den fuktiga tropiska värmen så jag missade nästan eken. Följde slingorna och kom fram till ett rätt stort träd men jag blev inte så imponerad och tänkte att den var väl inte så stor.. Tog några bilder iaf och tänkte gå tillbaka men fick ändå ett infall och gick lite längre. Och då dök den upp! Och då blev jag impad 😄😄😄
Gick vidare till vackra Stenshuvuds nationalpark men tyvärr var det ju som sagt dimmigt och man såg inte mycket av den vanligtvis så fantastiska utsikten när man kämpat sig upp på ”huvudena”. Mötte en del strövare i nationalparken, annars har jag inte mött mycket folk på de olika lederna jag vandrat i sommar, trots ”hemester”-situationen.
Tog mig vidare ut ur nationalparken och kryssade mellan badgäster och slarvigt parkerade bilar längs vägen ner till Knäbäckshusen. Oj va charmiga! Undrar hur många miljoner ett sådant hus kostar?.. 🤑
Sedan var det en ganska jobbig lång sträcka på asfaltvägar med fler hänsynslösa bilister som skulle till stranden och inte brydde sig om att väja eller sakta ner. En ung tjej nästan prejade ner mig på ett ställe där jag inte kunde kliva ut i sidan, grr
Efter några sega kilometrar kom man äntligen ner till stranden igen. De sista km blev dryga trots den fina naturen. Vid ”entrén” till Baskemölla doppade jag mina stackars fötter i en iskall källa (ljuvligt) tills de domnade (hann inte bada i havet), och bytte från vandringsskor till sandaler. sen blev det buss till Simrishamn och tåget hem.

Fin vandring allt som allt, men lite väl mkt asfaltvägar vissa sträckor.

Den mer än 3000 år gamla Kiviksgraven bakom äppleträd. Mer ”Kivik” kan det inte bli 😀
Undrar om man kan ringa hem? 😂
Trodde detta var den omtalade ”största eken i Skåne” och tänkte att bah, har sett lika stora i Pildammsparken. Men sen fick jag…
Här är den riktiga ”största eken i Skåne” och den är ENORM. Kronan sträcker sig långt högre än vad jag fick med på bilden 😮
Nämen kolla vem som bor där 😄 Kanske ska titta in och se om han bjuder på fika 😄
Några av de kreativa ”husnamnen” jag såg idag
Början av Stenshuvud nationalpark om man kommer norrifrån
Oj va glad jag var att det fanns en trappa 🥵 nordsidan är MYCKET brantare att ta sig uppför än om man kommer söderifrån
Jaha, det var den sikten från norra huvudet det.. 😟 Inte ser man till Blekinge idag inte..
Det är stenigt på Stenshuvud.. 😂😂
Och inte ser man till Bornholm från södra huvudet heller.. ☹️
Ruin från en fornborg från 4-500-talet e kr
Nu klarnade det minsann upp när jag var nere igen, hmpf 😒
Måste ju palla ett äpple när Jag är här 😄 Det var rätt surt men kanske lika gott åt mig som pallade 🤭
💕
Här var det faktiskt soligt och jag var så trött och varm efter flera km på öppna asfaltvägar så när jag såg detta ensamma träd blev beslutet lätt att ta fika i skuggan under det
Hmm, är det där en tjur längst bak?? 🤔😬 inte expert på kreatur, men kossor har väl juver? 😄😄
Tog en liten omväg runt dem istället för rakt över bron för säkerhets skull 😄😄
Inte expert på fåglar heller men det stod något om sillgrisslor i guideboken. Många var de iaf 😀
Hmmm, ledsen Malinmatilda men jag föredrar naturellt havsglitter 🧐
Åh va skönt!!! Iskallt 😛
Av med varma vandringsskorna och på med sandalerna och nu var det bara nån halv km kvar för den här vandringen
Var bara tvungen att lägga ut den här bilden på kvällens fantastiska solnedgång, även om den inte är från vandringen utan från när jag kommit hem igen på kvällen till Malmö. Solen går ju inte ner i vattnet på östra sidan, så ni kunde kanske ana att den inte var tagen där 😄😉

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *