Pilgrimsvandringar,  St Olavsleden,  Vandringar Sverige

Grytan – Östersund, 14 km + 2 km stadsrundtur

Vaknade till underbart väder, strålande sol och klar höstluft. I kylskåpet stod en namnad frukostbricka och väntade på mig full med godsaker. Högg in med god aptit.
Sedan var det dags att checka ut från detta trevliga B&B och ge mig tillbaka till leden. Jag skulle möta upp Sofia som har hand om St Olavsledens hemsida och sociala medier. Hon skulle intervjua mig för hemsidan, kul! Hoppas hon kan få ut något av allt mitt svammel, ha ha. Det var väldigt trevligt att ha sällskap ett tag på leden, har ju saknat det. Men efter lite mindre än en timme var det dags att skiljas åt och jag fortsatte ensam igen, men njöt av det fina vädret.

Sofia sa att hon hade fått intrycket från bloggen att det har varit både upp och ner på min vandring och det stämmer ju. Men så är det ju alltid när man är ute, huvudsaken är att det mesta är ”upp “. Lite som livet i allmänhet alltså.😊

Bara en liten stund efter vi hade skilts åt gick solen i moln och det var det slut på det fina vädret. Men så länge det vara uppehåll så var jag nöjd. Kom på ett tips till som jag ville skicka till Sofia för hon hade frågat om tips till kommande vandrare: planera inte så mycket, för det sker alltid oförutsedda händelser som gör att planerna ändras eller det tar längre tid att komma till nästa ställe än vad man tror. Skulle få detta råd bekräftat bara en liten stund senare…

Hade hittat en rastplats och hade precis slutat fika, när en tjej kom springande och frågade om jag kunde hjälpa henne att vakta hennes hund. Blev lite fundersam men följde med upp på vägen för hon verkade väldigt stressad. Det visade sig att en annan hund som varit efterlyst i fem dagar var uppe på järnvägsspåret och nu ville hon försöka fånga den och så skulle jag passa hennes egen hund under tiden. Den förrymda hunden var mager och släpande bakbenen så den hade helt säkert blivit påkörd, det var riktigt hemskt. 😟 För att göra en lång historia kort blev det stort drama. Vi var t.o.m. snabbt uppe på spåret och försökte fånga den, men förgäves. Ja jag vet, man ska inte vara på spåret men vad skulle vi göra? Vi var försiktiga. Hon hade ringt polisen. Om vi inte fick fatt på den stackars hunden skulle vi få bevittna hur den blev påkörd, och den vägrade lämna spåret av sig själv hur vi än försökte locka och mota. Till slut var det många människor inblandade och polisen var på väg, så jag antar de hade stoppat tåget. Det skulle även komma någon med bedövningspistol. Jag vandrade då vidare och lyssnade ängsligt efter tåget men det kom inte på hela min väg in till Östersund, tack och lov. Försökte se på Internet sen hur det hade gått men hittade ingenting. Men som sagt, tåget kom iallafall inte under minst en timme, så de borde ha fått tag på hunden. Usch, det var inte roligt alls, var chockad efter denna dramatik.

Efter lite irrande i industriområdena i Östersund (se längre ner bland bilderna) kom jag äntligen in i stan till ännu en pärla, Leopolds B & B. Det ligger mitt på gågatan men är tyst och så mysigt. Ändå var det billigare än att bo på vandrarhem när jag sökte boende. Kan verkligen rekommendera detta ställe.

Åt mina överblivna smörgåsar från imorse i det mysiga “vardagsrummet“ . Tog sen en dusch och tänkte vila lite innan jag gick ner på stan och besökte turistbyrån för att få lite tips. Som tur var googlade jag öppettiderna när jag hade duschat för de skulle stänga tre kvart senare redan klockan 15. Raskt på med kläderna och susade (eller snarare gick lite stelt 😄) ner på turistbyrån där de var mycket hjälpsamma. Gick sedan en runda på stan men då kom ovädret och det var bara att gå hem till mitt fina lilla rum och mysa.

Är väldigt glad att jag tog vilodagen igår och inte gick 26 km, för fötterna har varit bättre idag. Jag var ganska orolig över min vänstra hålfot som gjorde riktigt ont efter den tuffa vandringen till Pilgrimstad. Trodde nästan det var en stressfraktur så ont gjorde det. Men bättre nu som sagt, även om det inte är helt bra. Är ofta tankspridd och fattar konstiga beslut ute på leden, men ibland är jag så klok att jag är stolt över mig själv, ha ha. (När jag dikterade ”hålfoten” skrev mobilen ”håll käften” 😂 Går ju och dikterar när jag kommer på saker då och då ute på leden och det är rätt roligt att läsa rappakaljan några timmar senare 😂😂)

Vaknade till det här 😊
💕
Sofia fotar mig till hemsidan
Tack för trevligt sällskap, Sofia
Här var jag mycket glad för trappan…
Höll på att missa denna rastplats, råkade bara kasta en blick bakåt och fick syn på den bakom träden.
Premiär för min sittlapp. Hade glömt att jag har den i mitt ytterfack… Skönt, för det var kallt idag
Varför målar man kan graffiti på träd? 😡(Varför målar man grafitti överhuvudtaget?)
Tur att jag inte stötte på den här figuren i spökskogen häromdagen!
Sista biten innan det fula industriområdet i Östersund började
Passa på och pausa här ni som vandrar, för sen är det en seg sträcka sista vägen in till Östersund
Titta till vänster så ser ni detta…
…titta inte till höger, då ser ni detta

För er som ska vandra: När man väl kommer in längs vattnet i Östersund och ska gå upp i stan enligt ledningsmarkering på kartan är det mycket förvirrande. Enligt nedladdade kartan och den blåa linjen ska man gå upp på en väg som inte finns. Själv gick jag ju fel som ni ser på första bilden.. Men sen när jag gick tillbaka hittade inte vägen. Fick gå upp en annan väg enligt bild tre. Det fanns ingen ledmarkering någonstans där i området. Frågade några kvinnor som kom gående och dom sa det var ok att jag ta den vägen upp genom industrierna så kom jag in i stan. En bit längre upp kom en markering igen.  

Här kan man gå upp, men ingen ledmarkering
Enligt kartan och blå linjen ska man komma här, men det går ju inte så bra..
Framme vid mycket mysiga Leopolds B & B
En affär för mig! Men lite onödigt att köpa lös-te och släpa med mig flera dagar på leden 😄 Synd..

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *