Pilgrimsvandringar,  St Olavsleden,  Vandringar Sverige

Pilgrimstad-Brunflo, 23 km

3 juni 2021

Idag var det dags att ge sig ut på leden igen efter en härlig vilodag igår. Det var redan varmt ute och jag hade egentligen velat komma iväg tidigare, men det var så trevligt vid frukosten och det sociala är ju en stor del av den här sortens vandring, tycker jag iallafall.

Hade bestämt med Tord att jag skulle få skjuts av honom till Bräcke och ta tåget, men det visade sig att han och Sten (alias Trägubben) skulle till Östersund så jag fick åka med dem till Pilgrimstad. Idag skulle det bli en mycket lång och varm vandring. Fick med en extra flaska juice som jag bar i handen, för i förrgår  vad det kris med vatten.

Här bodde jag i Ritas mysiga ateljé förra gången.

Blev avsläppt och startade vid Ritas mysiga ateljé i Pilgrimstad där jag bodde i höstas. Här vände jag då och tog tåget till Brunflo eftersom jag hade ont i fötterna och det var en lång sträcka. Mer om det här

Stannade vid ett hus innan Hållsta kvarn och började prata med en man angående en lustig byggnad på hans gård. Frun i huset kom springande och började visa bilder på hur kvarnen längre fram hade sett ut för många år sedan. Jag passade på att fråga om vatten och fick ta från en kran på gården. Hon frågade om jag ville byta ut min glasflaska som jag hade haft juice i till en plastflaska och gick och hämtade en som det hade varit gin i. Gick resten av dagen och drack gindoftande och ginsmakande vatten, ha ha. Tur att man gillar gin 😂. Man kan bo hos detta trevliga par och det såg så mycket fint ut med härlig omgivning. Men jag hade ju precis börjat vandra och fick gå vidare. Annika heter damen och Hållsta kvarn är det markerat som på boendekartan på St Olavsledens hemsida.

Annika som berättade om kvarnen, hur det sett ut förr och visade bilder
Denna fina utsikt har man om man bor här
Flaskan med gindoftande och ginsmakande vatten 😂😂
Detta är vad som finns kvar av den ståtliga kvarnen som var 3 våningar hög


När jag hade korsat järnvägsspåret längre fram, gled jag på de lösa stenarna och föll pladask på ändan. ”Ginflaskan” höll trots att den blev tillplattad och skyddade min hand. Men jag stukade foten lite och det var svårt att resa sig med ryggsäcken i det lösa underlaget. När jag till slut kom upp och sen hade gått ett par meter kom tåget dundrade förbi. Tänk om jag hade legat där då! Läskigt!

Här rasade jag, så ta det försiktigt när ni passerar här. Bara en liten stund efter jag tagit bilden kom tåget…

Men efter att ha gått och muttrat ett tag kom jag den här fina platsen där jag satte mig och fikade och mådde toppen igen


Lite fint längs vägen

Hittade en liten Vätte som gömde sig
Skriv en hälsning till Clara här om ni kommer förbi. Jag hade tyvärr ingen penna nära till hands
En trött pilgrim som vilar sig?
?? Bastubåt för småfåglar?
Såg något mörkt i ögonvrån och trodde det var en sten, men då hoppar han fram framför mina fötter och jag höll på att trampa på honom


Åh va lycklig jag blev när jag kom fram hit och kunde fylla på vatten i hetta. Blir så glad att det finns snälla människor som tänker på stackars törstiga touchen varma pilgrimer. Ginflaskan fick hänga med ett tag till ha ha

Nu gick jag och längtade till Slåtte där man kan vila sig lite, men när det äntligen dök upp så var bänken i solen och dessutom var det inte möjligt att göra ett diskret toastopp. Jag som hade tänkt sitta ner och ta av skor och strumpor och fika lite i skuggan. Fick traska vidare i det gassande solskenet

Här var det stekhett

Men jag, rekommenderar starkt att stanna och vila en stund här i Slåtte för härifrån till Brunflo finns det inget bra ställe att stanna på. Försökte fika vid vägkanten efter ett nödstopp men det kryllade av myror så det fick bli gående fika. Var egentligen inte hungrig i värmen men kände att jag måste få någonting i mig. Nu gick det inte fort framåt.

Inget bra fikaställe
Gående fika istället
jaha? Här kan man sitta i en hytt i skogen och elda lite…
vackra vyer vid Bodal

Vid byn Lenne kunde man svänga vänster på en stor väg och gå kortare väg till Brunflo, vilket var lite frestande, men jag har bett ihop och fortsatte på leden rakt fram. Det var jag glad för, för det var en fin väg.

I Brunflo var det dags att ta tåget till Östersund, för jag har ju redan gått den etappen. Oj vad gott det var med kall dricka och glass innan tåget gick.

Väl framme i fina Östersund checkade jag in på det supercharmiga Leopold B & B som jag bodde på i höstas också. Fick till och med samma rum, ha ha. De hade bytt ägare, men fortfarande lika trevligt. Mycket prisvärt ställe mitt i stan.

2 kommentarer

 • Maria West

  Hej!
  Har med stort intresse läst dina texter om din vandring. Eftersom jag planerar gå från Pilgrimstad till Brunflo i veckan så undrar jag om järnvägsövergången du skrivit om. Måste man verkligen gå över spåret där det saknas järnvägsövergång? Det verkar ju som det är samma sträckning även för cyklister.

  • KWSC_se

   Hej Maria
   Trevligt att du hittat hit! 😊
   Hmm, jag minns inte om leden på sig från cykelvägen här, men har för mig det eftersom det var rätt snårigt sen. Det är inte så otäckt att gå över, men man ska naturligtvis vara uppmärksam och kanske extra försiktig att inte kana om underlaget är lika löst som när jag gick. Självklart måste man inte ta den här vägen, men det var väldigt fint sedan om jag minns rätt från mina bilder. Om du tycker det är väldigt obehagligt så kanske det är bättre att ta cykelvägen? (Om den inte är samma förstås.. isåfall får du kanske kolla på GPS om det finns alternativ väg)
   Hoppas du får en härlig vandring iaf 😊

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *