Pilgrimsvandringar,  St Olavsleden,  Vandringar Sverige

Rödösundet-Vaplan, 25 km

5 juni 2021

Vaknade till ännu en strålande sommardag. Det skulle bli en varm vandringsdag idag igen..

utsikt från min veranda

Efter en trevlig frukost med Astrid och Rickard kom jag iväg hyfsat tidigt. Fick ett underbart avsked. Som jag nämnde igår så är de spelmän, och de skickar alltid iväg sina pilgrimer med musik. De stod på altanen och spelade för mig tills de inte såg mig längre. Det var fullständigt magiskt att gå i morgonsolen ner mot den spegelblanka sjön och in på stigen och höra musiken bli svagare och svagare tills den helt dog ut.

Hoppas de två videorna jag laddat upp längre ner fungerar så ni kan förstå lite av vad jag menar.

hejdå!
Rickard har fixat en stol på denna fina plats 😊 Tror den finns omnämnd i guideboken. Här låg en borg på medeltiden

Vandrade längs vattnet tillbaka till bron. Mycket vacker vandring. Längs stigen på slutet närmare bron kan man spana efter Storsjöodjuret. Det finns spår efter honom.. 😄 Jag såg några.

vandring längs vattnet mot bron
Bildbevis att jag hittade spår från Storsjöodjuret 😄😄

Vandringen upp till Rödöns kyrka var härlig. Först gick man längs vattnet med snötäckta fjäll i fjärran, sen en bit genom skogen. Sista biten var öppen väg mellan vackra gula maskrosfält där det fläktade skönt.

Även denna fina kyrka var låst. Fikade på bänken till vänster

Kom fram till kyrkan som låg jättevackert uppe på en kulle som så många andra kyrkor. Tog en kopp te i på en bänk i skuggan, frös nästan ha ha, det var skönt.


När jag vandrat en bit från kyrkan, valde jag ridvägen istället för bilvägen enligt rekommendation på en skylt. Lite längre men lugnare.

I Skåne är det Pilträd i alléerna, här är det björkar 😊
Skånes gula fält=raps, här: maskrosor 😊Vackert vilket som
varmt!! 🥵

Kom lagom fram till källan vid Vikeränget när det var lunchdags. Hade tänkt ta en ordentlig vila och ta av skor och strumpor, men oj va mycket mygg det var där! Öste på lite mer Mygga men det blev en kort lunchpaus. Gillar när det är lock på källorna, för då kommer inte pollen och annat skräp ner i vattnet. Drack flera kåsor och fyllde även på min extraflaska. Så kallt och gott!

Oj vad trött och varm jag var när jag kom fram till Näskotts kyrka! Fick äntligen ta av mig mina strumpor och skor. Satte mig i gräset, för jag hittade ingen bänk i skuggan. Fikade och sen la jag mig i gräset. Var lite yr  i huvudet, inte bra

Har flera blåsor på höger fot. Varför är det alltid höger fot som spökar? Har aldrig lika mycket problem med vänster. Kände inte alls för att ta på mig skor och strumpor och gå vidare men det var bara att bita ihop. Nälden nästa och sen sista biten till Vaplan, oj vad jag längtade. Fick ingen stämpel för stämpeldynan var snustorr.

Hoppas ingen tar illa vid sig att jag luftar mina skor och strumpor vid kyrkporten. Tror inte Han däruppe gör det iallafall
Jag fick med mig en bit av den mumsiga, glutenfria rabarberpajen som Henrik hade bakat


Vägen från kyrkan till Nälden var vacker och hade varit lättvandrad om det inte hade varit för hettan och mina stackars onda fötter. Gick och funderade på olika alternativ. Bryta min vandring och åka hem? Nej än så länge vill jag inte det. Men imorgon ska jag se till att komma iväg ännu tidigare så det inte blir så här lång vandring på eftermiddagen med 30° i solen. Orkar inte det, och mina fötter mår inte bra.

Överlycklig när jag såg ICAs skylt i Nälden. Köpte glass , kall dricka och vätskeersättning. Den mycket trevliga kassörskan såg min guidebok och frågade om jag skulle till Vaplan, till Doris och Lars. Jag svarade ja och frågade om det var långt. ”Nej då, bara 2 km.” Det kändes som 22… och det visade sig vara 3 för Vaplansgård ligger i slutet av byn..

Fy f**! Och denna var inte ens direkt mot solen 🥵🥵

Gick som en zombie sista biten. Jag kom fram när klockan var närmare 16:30 och det var alldeles försent. Hade varit ute sedan strax efter 8 och vandrat under de varmaste timmarna på eftermiddagen. Var förbi av trötthet och det var så underbart att komma fram till ytterligare ett mysigt och trevligt boende och få ställa sig direkt i duschen.
Vad sååå duktig och tvättade mina svettiga kläder direkt innan jag satte mig i soffan med fötterna uppe och drack en vätskeersättning, kände att jag nog behövde det eftersom jag var lite yr tidigare. Såg att mina fötter nu var fulla av värmeutslag.

Åt en god middag med trevliga värdparet och gick sen och la mig tidigt och bloggade. Satte klockan på 5 för att komma iväg tidigt, kände att en till sån här dag orkar jag inte med. Såg att jag hade gått 25 km och det var alldeles för långt i denna värmen.

Egenplockade hjortron, mums!
Välkomnande Doris och Lars framför sitt charmiga Vaplansgård
Fina trädgården. (Min tvätt torkade i ett huj i hettan.. tänk att jag orkade tvätta!)

En liten rolig anekdot från middagen: Doris sa till mig att ta ”pärer” och jag trodde hon skojade med mig för att jag är skåning och på landet i Skåne säger man ju päror om potatis. Men det hade hon ingen aning om, det visade sig att pärer på jämtska också betyder potatis. Vi skrattade gott. Tänk att man säger samma i Skåne och här uppe, undrar hur det kommer sig?

KÄNSLIGA LÄSARE, SLUTA LÄS NU

Mina stackars stackars fossingar 😢

4 kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *