Pilgrimsvandringar,  St Olavsleden,  Vandringar Sverige

Selånger – Matfors, 17 km

Morgonen började med en fantastisk frukost med massa glutenfria alternativ. 😋 Satt och pratade med tjejerna från igår om vandring, Corona och annat och proppade i mig en massa. Nu skulle jag nog klara mig fram till lunch, vilket var tur för det finns nog inte caféer i byarna längs vägen som på Caminon i Spanien. 😊

Frukosten är framdukad
Mat för en pilgrim (nästan två, ha ha)

När jag hade packat allt i ryggsäcken insåg jag att jag hade lagt nyckeln till hotellrummet i fickan på dunjackan som jag hade packat långt ner i ryggsäcken.. 🙄🙄 Börja om från början.. 

Det var kallt på morgonen så camino-vantarna som mamma stickat och caminobuffen åkte på i början

Gick sen ut från rummet men det var något som fick mig att gå tillbaka och kolla under sängen och där låg två livsviktiga påsar! Doppvärmaren och reseapoteket 😳😳 Tackade de högre makterna för att jag gick tillbaka trots att jag skrattade lite åt mig själv och tyckte jag var nördig. Man SKA lyssna på sin inre röst! Apoteksvarorna hade jag väl kunnat köpa nya, men doppvärmaren är hårdvaluta och riktigt svår att få tag på. Tänk om jag inte hade kunnat laga en kopp te på det de ställen där det inte finns vattenkokare, hemska tanke! 😬😬

Första skylten 😀😀 Fast jag var inte vid starten än..

(Funderade länge på om jag skulle skriva nedan stycke för det kändes så negativt för St Olavsleden, men själva leden är ju fantastisk och resten av dagen blev underbar. Förhoppningsvis var min upplevelse ett undantag)

Pilgrimcenter i Selånger var tyvärr en stor besvikelse. Blev lite ledsen faktiskt. Förväntade mig inte att bli bemött med mässingsorkester precis, men inte heller med det totala ointresse jag blev bemött med. Så många pilgrimer har de väl  inte här att de ska ha tröttnat? En av kvinnorna som jobbade där gick förbi mig flera gånger och sa inte ens hej trots att jag log mot henne och försökte fånga blicken. Hon vände t.o.m. bort blicken. 😡  I min värld hälsar man den som blev dagens enda pilgrim välkommen och kanske t.o.m. frågar varifrån hon kommer, etc. Kände mig inte välkommen ☹️Själva lokalen är annars  jättefin. (På församlingshemmet var de trevliga däremot) Hade tänkt be om råd om till exempel sträckan vid Länsgränsen men ingen visade något intresse eller ville prata med mig, trots mina försök att få kontakt. Gav upp och gick ut till den fina kyrkoruinen istället. Hoppas det blir bättre längs leden. Stämplade iallafall min första stämpel och startade min pilgrimsfärd i det underbara soliga vädret.

Selångers kyrkoruin från 1200-talet. När Olav klev iland här efter sina vikingatåg för 1000 år sedan låg hamnen här men nu har landytan stigit så mycket att havskusten ligger längre ut
Runsten från 1000-talet
Nog den finaste lekplats jag sett! Otroligt välgjord vikingaby, träkäpphästar i stallet, brunn, fiskar i fisknät mm
Jipee!! Första stämpeln!
Startpunkten 😀
Första ledmarkeringen 😀
Den ”nya” kyrkan från 1700-talet

Gick vidare upp mot mot den fina kyrkan i Selånger. Bara några hundra meter från kyrkan såg jag mitt första vilda djur. 😀 Kom fram till en hästhage och såg en liten sprallig hund bland hästarna. Oj va glad hunden är. Hmm den där hunden har en VÄLDIGT tjock svans.. 🤔🤔 oj det är ingen hund, det är en räv! 🦊 Snabbt fram med kameran. Tyvärr hann jag inte ta så bra bilder och dessutom kom en bil och skrämde den. Men hästarna var nog vana för de struntade fullkomligt i räven. Nu brukar väl inte en liten räv attackera en stor häst antar jag, men det är ju ändå ett vilt djur.

Gick vidare längs asfaltvägen och längtade efter grusväg. Efter någon timme kom den tack och lov. Gick längs fina åsar i böljande landskap.

Kom efter ett par timmar fram till dagens och förmodligen en av hela ledens höjdpunkter: Tommy Nordvall på Gisselåsen. Vilken eldsjäl! Annat än pilgrimscentret.. Vilken guldgruva för leden!

🤗💕
Skånes vackra flagga hängdes upp till min ära 😄

Han gav mig många tips för den kommande vandringen Och visade mig statistik över alla pilgrimer som besökt honom och hans fru (som tyvärr var inne i stan så henne missade jag). Han skriver upp var man kommer ifrån, om man har tält, cyklar, hund, liten eller stor ryggsäck (!) med mera. Förmodligen  skriver han att jag var en liten pilgrim med en stor ryggsäck full med mat, ha ha 😂. Efter en mycket trevlig fika tog han den obligatoriska bilden på mig med ”min” flagga. Alla pilgrimer poserar med sin flagga utanför hans hus. Han har många flaggor 😄 I år har det inte kommit så många av förståeliga skäl, jag var pilgrim nummer 195 för i år. Tror det var mer än 300 förra året om jag minns rätt. Inte i närheten av Caminon på långa vägar dock. Men det blir  bara fler och fler verkar det som, ja förutom då i år.

Stolt skåning med vacker flagga 😄
Eldsjälen Tommy Nordvall

Fick några äpplen med som färdkost. Tog två stycken men Tommy gav mig ett till ”ifall jag träffade på någon älg”. Ska jag mata älgen då? tänkte jag 🤔 Då sa han att jag kunde kasta äpplet på älgen om det var en arg älg.. 😬 Men sen lugnade han mig och sa att älgen är mer rädd för mig. 🤔🤔
Gick iväg igen med mycket positiv energi och pigga ben längs den fina vägen mot Matfors. Bar med mig extraäpplet hela vägen till Matfors, men inga arga älgar, tack och lov 😄😄

Hmm, jag förstår hästekipaget, älgen och lastbilen, men vad är den fjärde figuren? En gris med horn? 🤔😳
Stämpeln vid St Olavskällan (i det söta lilla huset)
Avstod att dricka, kände inte för att sticka ner min mugg långt därnere 😬
Ibland är markeringarna väldigt små.. 😊

Efter en liten avstickare till den första St Olavs-källan längs leden kom jag på nu trötta ben fram till mitt mysiga lilla boende i Gäststugan i Matfors. Tog en fika, sen dusch och la mig på sängen med ännu en kopp te och bloggade och läste lite. Blev sedan tvärtrött och orkade inte ge mig ner på ”stan”utan tog en av mina frystorkade maträtter till middag och och sedan mer bloggande i sängen enligt pilgrimstraditionen 😂. En mycket fin första vandringsdag som började lite tråkigt men som sedan slutade på topp.

Min söta gäststuga
Här låg nycklarna. Hade ingen kontakt med värdarna trots att de bodde i huset bredvid och jag gick ner i deras källare och gick på toaletten och duschade och hörde dem ovanpå. Lite märkligt, men annars var det ett mycket fint boende.
Frukosten stod inställd i kylen inför morgondagen
Fika innan dusch
Häll på varmt vatten, vänta en stund, sen klart! Jag valde dock att äta på tallrik istället för ur påsen eftersom det det fanns i stugan 😊 Rejäl portion, men den ska väl räcka till en hungrig man också 😄 Jag lyckades få i mig hela, men det var kämpigt 😄 Helt ok, men inget kulinariskt mästerverk

10 kommentarer

 • Karin Seijsing

  Vad roligt läsa om din första vandringsdag. Trist höra att bemötandet var dåligt i Selånger, men vad härligt höra om mannen i Gisselåsen – precis vad en pilgrim behöver. Du ser så nöjd ut ( och precis dig lik) när du poserar med den skånska flaggan. Vi följer ditt äventyr.🤗

 • M

  En sen kommentar kommer här. Kanske ser du den inte därför. Är framme i Matfors efter första vandringsdagen och har exakt samma upplevelse av Pilgrimscentret. De var helt ointresserade! De öppnade inte förrän tio minuter efter öppningsdags. Då frågade den som öppnade om jag ville komma in….. Fanns gott om personal men ingen pratade med mig. Efter tio minuter lämnade jag stället. Men på Gisselåsen var det trevligt!

  • KWSC_se

   Usch, jag blir så besviken när jag läser detta. Trodde de hade skärpt sig, de har ju engagerat sig i Facebook-gruppen nu. Men det verkar som de fortfarande bara är Pilgrimscenter till namnet för att dra till sig folk, och lägger energin på mer lönande verksamhet som konferenser. Men då ska de inte kalla sig pilgrimscenter. 😠
   Men jag önskar dig en fantastisk vandring och om du kommer till Naturrum Ånge i Borgsjö så får du ett MYCKET bättre mottagande! Lycka till 😊

 • M

  När jag pratade med både Tommy och Kjell-Åke hörde jag att de flesta pilgrimer har samma upplevelse. Du har helt rätt i att de inte borde kalla sig för pilgrimer! Ser fram emot Naturum i Ånge. Sitter mil allena på Torpshammars herrgård och letar boende för morgondagen. Verkar vara helt ensam här…

  • KWSC_se

   Jag var också väldigt ensam där, lite ”Shining-känsla” 😂
   Jag bodde på Lokstallet i Ljungaverk nästa natt, mycket trevligt.
   Själv sitter jag och planerar Norge-biten i september 😀

 • M

  September låter perfekt för vandring. Det har iofs inte varit så varmt idag men förfärligt fuktigt och enormt mycket mygg i skogen! Lokstallet var fullt så det blir en kort vandring till Kapellet i byn. Undrar om jag blir ensam där också?!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *