Pilgrimsvandringar,  St Olavsleden,  Vandringar Sverige

Vilodag. Promenad i Åre. Buss+ 2 km vandring till Tännforsen

8 juni 2021

Hade tänkt att kanske åka upp på Åreskutan idag när jag hade en liten vilopaus från vandringen, men alla liftar, kabinbanan etc öppnar på torsdag! Jag lyckas alltid komma hit i skarven på lågsäsong. Tror jag kom hit på tisdagen efter sista öppethelgen förra gången. Ja ja, jag slipper iallafall alla hippa cyklister. Men nästan allt är ju samtidigt stängt. Kanske bra, då kan man inte slösa pengar i affärerna som inte är så billiga.

Tog en runda till den fina gamla kyrkan. Provianterade på Ica inför de kommande 3 dagarna utan affär. Hade som tur var kunnat boka middag och frukost + lunchpaket i Tännforsen men sen skulle det bli värre. Frukost är värst, de andra måltiderna klarar jag med mina medhavda frystorkade rätter. Köpte några tradiga glutenfria bullar, har medhavd mjukost på tub till dem. Köpte också ett litet paket glutenfri granola, slängde kartongen och tar med påsen. Till det köpte jag två små burkar kvarg och jag bad att de skulle klara sig i värmen de här dagarna.

Eftersom jag skulle lämna lite på förvaring tills jag kommer tillbaka till Åre på fredag, gick jag in på Intersport och handlade på deras Kari Traa-rea. 😊 Gjorde samma sak sist innan jag åkte hem, och kom ihåg de supertrevliga tjejerna som jobbar där. Stod en stund och pratade om min vandring med dem. Den ena tjejen hade aldrig varit i Skalstugan och trodde där var snö fortfarande. Låter otroligt i denna värmebölja, men det är ju längre upp i fjällen så… Vi får se. Då blir det annorlunda mot hur det varit hittills!

glasspaus på ett öde Åre torg

Men här och nu var det iallafall varmt så jag gick på glassjakt . Frågade en lokal förmåga om bästa glasstället, men allt var stängt fortfarande enligt honom… Fick köpa en glass på Max..

Lunch utanför min ”hytt” på Åre torg hotell. Stället känns som en stor båt och rummen har inga fönster, lite instängt..
Fika i väntan på dagens enda buss mot Tännforsen

Efter lunch på hotellet tog jag bussen till Duved där jag skulle byta till dagens enda buss mot Tännforsen (slutstation Skalstugan). När jag stod vid busshållplatsen kom en liten minibuss, sen en till med släp med en stor gräsklippare på. Det stod inga nummer eller destinationer på dem, och de såg lite ”privata” ut. Men som tur var hade jag lärt mig läxan efter gårdagens klantighet i Mörsil. Frågade en annan väntande och då hörde mannen med gräsklipparen mig. Tur var det, för det var honom jag skulle åka med. Annars hade jag blivit strandad i Duved.

Efter trevlig småprat med chaffisen, blev jag avsläppt vid vägskälet där den 2 km långa vägen till Tännforsen börjar. Informerade honom om att jag ville med bussen tillbaka från Skalstugan på fredag, för det skulle man tydligen göra.
Tycker det är väldigt dåligt av Åre kommun eller Jämtlands län att det är så svårt att ta sig till Sveriges största vattenfall. Det går inga bussar hela vägen dit, varken turistbussar eller vanliga. Bara denna enda lilla minibuss som går vid tre på eftermiddagen och släpper av en vid vägskälet. Hur ska alla som inte har bil eller orkar gå den biten komma dit? Och dessutom kommer du inte tillbaka sen ändå, även om du tar dig dit med den bussen, för den enda bussen tillbaka går tidigt på morgonen från vägskälet. Vakna! Ni har en fantastisk turistattraktion som man inte kan ta sig till annat än med egen bil!

vägen mot Tännforsen

Vandrade snabbt på utvilade ben och med lättare packning, så det dröjde bara tjugo minuter tills jag kom runt en krök och skymtade de röda husen. Oj, är jag redan här, tänkte jag förvånat. Skönt, för jag hörde åskan närma sig och himlen blev allt mörkare.

Fick ett mycket trevligt mottagande av Niklas och Annika som äger den fina pilgrimsstugan och anläggningen som tyvärr varit stängda ett tag. Nu har de öppnat den fina pilgrimsstugan för säsongen och de kommer även ha caféet öppet. Jag var deras första pilgrim i år, men jag hoppas det kommer många fler nu när de öppnat igen. Tännforsen är enligt mitt tycke den vackraste och mest storslagna platsen längs hela den svenska delen av leden. (Kanske t.o.m. hela leden, men det kan jag inte avgöra förrän jag gått i Norge 😊)

Den mysiga pilgrimsstugan alldeles i närheten av Sveriges största vattenfall

Om man har problem med asfaltsträckorna efter Åre, kan de (mot en avgift) hjälpa till med transport. Man kan t.ex. lämna kvar bagaget, gå en sträcka och sen bli hämtad tillbaka. Eller få bagaget kört till nästa ställe.

Men vad är detta?? 🤔🤔 Har de haft ett Star Wars-möte? (De hade haft igloos där för några år sedan, och gästerna fick ha på sig dessa varma fleecefodrade ”chica” caper 😄😄)
Var ju tvungen att prova en! 😄😄😄😄

Satt en stund och mös i soffan innan det var dags att gå in storstugan och äta middag vid brasan med Niklas och Annika. Så gott och trevligt!

Fick med mig en generös frukostbricka ”hem” till stugan

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *