Camino Primitivo,  Pilgrimsvandringar

A Salceda – Santiago de Compostela, 29 km

25 maj 2022

Måååånga bilder den här dagen…

Kom inte iväg förrän sju trots att jag var uppe jättetidigt. Suck. Vet inte varför jag tar så lång tid, det är ju inte så mycket att göra..

Dagens färdkost

Gick iväg från det kusligt öde hotellet. Det var en riktigt fin morgon att starta sista vandringsdagen på, soligt och klart och lite friskt kyligt när jag började. Så skönt att slippa regnet och få avsluta med en fin dag!

Undrar vad detta är för träd? 🤔
Hav av blommor runt vägvisarstenen

Såg så gott som inga pilgrimer innan O Pedrouzo, som jag kom fram till en halvtimme tidigare än jag hade beräknat. Började bli lite hungrig nu och tänkte att jag skulle gå en timme till och sen ta en kopp te på ett fikaställe. Fick väl äta min medhavda macka på vägen.

Fin ”graffiti” i ett trist område i utkanten av O Pedrouzo

Kom fram till en bar vid Amenal efter 12 km. Hade fortfarande inte sett många pilgrimer hittills, men när jag satt och fikade kom lämmeltåget både gående och cyklande.

Joho, äntligen fika!
Åt min medhavda macka i smyg

När jag gick här för sex år sedan var jag helt tom på känslor. Såg folk som grät, var överlyckliga etc och jag undrade vad det var för fel på mig som inte kände något alls. Försökte till och med klämma fram några tårar men det kändes så forcerat. Den här gången mådde jag tack och lov inte så dåligt, kanske för att jag inte hade så höga förväntningar som då. Var lite ledsen att jag gick här ensam än en gång men jag hade ju fått gå in i Oviedo tillsammans med Mark och Fi och det var jag så glad för.
Det började mulna lite när jag satt och fikade och jag började frysa lite. Men jag kunde inte ha haft bättre vandringsväder hittills.

Stod i kö 30 min för att få en speciell ”stämpel” som Ana på Camino San Salvador hade pratat så mycket om

Vad händer här? Aha, den berömda stämpeln!
Nja…

Kom fram till en vägsten där det var ett väldigt ståhej och massa unga tjejer som poserade för en gruppbild. Frågade varför de stod just där och de sa att det var stenen som visade 10km kvar. Nu stod det ju faktiskt 10,0x nånting km men det var väl så nära det kom tänkte de. De var så exalterade och jag gick vidare runt hörnet och kom till den här stenen:

😂😂😂

Tänkte nästan stanna och kolla deras miner när de kom men de tog så många bilder på fel sten att jag inte orkade vänta. 😂😂

Kö uppför backen..
Och här var det ”nästan” 5 km-stenen 😄

Gick på i rask takt ända till Monte Gordo. Där hade det fula monumentet tagits bort av någon anledning. Här hade det samlats en massa pilgrimer men det verkade inte som många visste att om man gick en bit bort, en avstickare från leden, så kom man till de fina gamla statyerna av de två pilgrimerna som pekar ner mot katedralen. Förra gången hade jag inte kollat upp att de stod en halv km bort så jag blev jättebesviken när jag kom till det anskrämliga monumentet istället. Den här gången hade jag bestämt mig att jag inte skulle ge mig förrän jag hittade dem. Hade tur och kom upp dit mellan två grupper så det var lugnt och man kunde ta lite foton utan en massa poserande pilgrimer (poserade själv istället 😄)

Allt som var kvar av det fula nya monumentet
Men om man fortsatte lite längre bort åt sidan här så kom man till de fina gamla pilgrimsstatyerna, men det gjorde inte många..
Ingen vidare fotograf tyvärr, klippte bort ena statyn och den viktiga pekande handen.. 😏
Lite bättre bakifrån. (Vi pekar mot katedralen)

Njöt lite av utsikten över Santiago innan nästa grupp dök upp och omringade statyerna. Här var ändå väldigt lugnt jämfört med borta vid plattorna där gamla monumentet stått, där var packat med folk. Tog sista fikat innan Santiago. Var rejält hungrig så det var så gott med macka och Aquarius.

Man kunde inte tro att det var mindre än 5 km kvar till katedralen i centrum när man satt här i grönskan


Utkanten av Santiago dC. När jag kom här 2016 såg skylten ut som ovan. Sedan var det någon idiot som började sätta klistermärke på den och till slut var den så täckt med fula märken att man inte alls såg den röda färgen. Nu verkade det som de försökt ta bort dem igen, men färgen är ju förstörd och nya idioter har satt dit märken igen. Vad är det med dessa människor? skylten var så fin från början 😢😡

Kom fram till katedralen 13:40, vilket var mycket snabbare än jag trott! Hade gått lång sträcka och dessutom pausat och fikat 2 gånger och även kollat statyerna. Var väl i högform efter de tuffa veckorna i bergen, och ville också komma fram nu så jag gick extra snabbt.

Här skymtade jag katedralen

obs! långt ifrån proffsigt filmat… ber om ursäkt.. ..verkligen.. Katedralen på sidan.. suck 🫣🫣

Satt en liten stund på det stora torget framför katedralen och filosoferade, poserade framför och tog de vanliga bilderna. Katedralen var nu avtäckt från byggnadsställningarna och de täckande dukarna som dolde den nästan helt för 6 år sedan.

Jaha.. det var det…

Gick till pilgrimskontoret som har blivit mycket effektiviserat och moderniserat sedan 2016! Registrerade mig själv, fick en qr-kod och sen kunde jag sitta ute i den fina trädgården och vänta och följa på internet hur numren ändrades. Sist stod jag i en kö som ringlade sig lååångsamt framåt i över en timme. Hade många nummer före mig, men det gick fortare än jag trodde. Plötsligt dök det upp flera Primitivo-pilgrimer och vi hade det riktigt trevligt. Lite varmt i den stekande solen bara. Efter en timme var det dags att ställa sig i kön då det var 20 nr kvar. Allt som allt en timme och en kvart, tror jag.

Väntande pilgrimer
2016 och 2022. Ser ut att må jättebra 2016, men oj vad bilden ljuger..
Primitivo-passet
Salvadorama till vänster från katedralen i Oviedo efter Camino San Salvador. Compostela till höger efter Camino Primitivo

Satte mig på en uteservering för att äta när jag hade fått min compostela, mitt diplom, men då kom en snorkig kypare fram och sa att om jag bara var en person så fick jag minsann sitta inne och inte ta upp plats vid borden ute. Blev ledsen och gick därifrån hungrig till hotellet. Varför blir man så diskriminerad om man inte kommer i par eller i grupp?

Det äldre paret som ägde Hostal Campo de Estrelas var otroligt gulliga och gjorde allt för att jag skulle ha det bra. Mannen sprang till och med bort till baren runt hörnet där de rekommenderade att man åt frukost och hörde om jag kunde äta något där nu och om de hade något som var glutenfritt. Rummet var minimalt men mycket fint och lugnt. Tyvärr hade de precis fått problem med Wi-Fi, vilket ställde till det för mig, men de ringde upp leverantören när jag var ute och åt och handlade så när jag kom tillbaka var det igång igen. Var gång jag kom ”hem” öppnade mannen deras privata dörr och frågade om allt var bra, om jag ville ha vatten mm. Jag rekommenderar verkligen detta lilla hotell men de vill helst att man mailar dem och bokar och inte bokar via Booking.com som tar höga avgifter från dem. Länk till deras engelska webbsida mail: hostal@campodeestrelas.com. (Fick ingen rabatt för att jag skriver detta, men vill verkligen rekommendera dem.)

Dagen därpå skulle det till min förvåning vara ett stort firande för det var staden Santagos speciella dag och alla som bodde inom stadsgränsen var lediga men tyvärr (för mig) skulle också alla affärer vara stängda.. Jag som skulle shoppa presenter och annat. 😢 Vad skulle jag då hitta på? Hade redan sett mycket av staden tidigare så sightseeing stod inte på schemat. Gick ut en runda den här kvällen istället men fick då reda på att många affärer inne i turistområdet i centrum skulle ha öppet som vanligt. Men jag fick pallra mig till livsmedelsbutiken för att handla mat till tågresan till Madrid två dagar senare för den affären skulle definitivt vara stängd. Festivalen var redan igång, även om det skulle braka igång ordentligt nästa dag med konserter mm. Dessutom hade de inte kunnat ha festivalen på två år på grund av pandemin, så nu skulle det festas rejält!

En glass i festivalmyllret


Bilder från min extradag i Santiago de Compostela, och från hemresan via Madrid dagen därpå:

Pilgrimer strömmar ut efter pilgrimsmässan som jag skippade denna gång
Antar att det inte finns copyright på Pippi.. Såg henne lite överallt. Lite konstigt 🤔
Frukost på det mycket trevliga caféet innan tågresan mot Madrid
Ryggan packad inför hemresan
Blev lite nervös i Madrids tunnelbana, men det var utställningståg 😂😂😂

HEMMA I MALMÖ – sista ”vandringen” hem från Malmö C 😊

Hemma är också vackert
Framme vid mitt hus
Home sweet home


2 kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *