Pilgrimsvandringar,  St Olavsleden,  Vandringar Sverige

Bräcke-Gällö, 23 km

Fick uppleva underbar natur, jättetrevligt möte i Mordviken och en mycket tuff sista sträcka in till Gällö på min första vandringsdag i Jämtland.

Var uppe tidigt och var färdigpackad och klar till frukosten som inte serverades förrän klockan 8 eftersom det var söndag. Hade velat komma iväg vid den tiden eftersom dagen skulle bli lång, men fick vänta, för frukost ville jag ju ha nu när jag inte fick middag här igår pga stängd restaurang.

Poppade en stor blåsa som suttit över hela höger lilltå och plågat mig de senaste dagarna. Tog ett foto, men lägger inte ut här för att skona mina känsligare läsare. 😄 Har ingen nål och tråd så jag gjorde inte som man ”ska” och trädde tråd genom blåsan, utan klippte med liten sax efter att ha tvättat med antibakteriell servett. 😝 Hoppades att det skulle lätta lite på dagens vandring för den skulle som sagt bli lång. Tyckte det kändes bättre när jag började gå.

Enligt yr.no skulle det bara vara 2 grader på morgonen men jag tror det var mer. Men en frisk härlig höstmorgon var det i alla fall.

Jag försöker gå max 20 km per dag men eftersom boendet i Grimsås som jag försökte boka var stängt över helgen fick det bli en längre sträcka än jag önskade idag.

Här var det tur att jag hade GPS kartorna nerladdade annars hade jag irrat omkring i industriområdet i Bräcke och letat förvirrat. Som tur var behövde jag inte gå långt i grävområdet, för en pil och stig kom snart till höger.
Här skulle jag som tur var vika in.
“ Lätta på gasen” står det här! 😳 Vad för fordon med gas kan man köra på denna lilla knaggliga stig?
Mycket lingon hittade jag, men inga blåbär som jag hellre vill hitta. Lingon är inte gott au naturel. Björnarna har väl ätit upp alla blåbär…

Efter 5-6 km kom jag till gården Eriksberg i Mordviken. Hade tänkte bo här föregående natt, för jag har hört så mycket trevligt om detta ställe. Med mina fötter orkade inte längre igår, så det blev trista Jämtkrogen istället. Mötte trevlige Tord ute på gården och han bjöd in mig på fika.

Så mysigt där var! Dessutom sa Tord att han hade kunnat hämta mig med bil i Bräcke igår så hade jag kunnat bo där ändå. 😫 Det hade jag definitivt gjort om jag hade vetat möjligheten fanns. Men ni som ska gå leden efter mig och läser detta, missa absolut inte detta ställe!

Här skulle jag ju ha bott!
Grannen Sten tittade in. Tord sitter och ritar ”stämpel” i mitt pilgrimspass

När vi suttit och fikat ett tag kom grannen plötsligt in. ”Har du fruntimmer hemma nu igen? “ hördes en röst. 😂😂😂 Det var grannen, vars skylt jag nyss stått och läst. “ Jaha är det du som är Stengubben?“ frågade jag glatt. Oups! Det var visst ”Trägubben” han kallas, men han heter Sten… 🤭 Han gör fina trägubbar, därav smeknamnet. Efter en mycket trevlig fika stund var jag tvungen att gå fast det var svårt att slita sig. När jag kommer tillbaka hit kommer jag definitivt att bo här! Var frusen när jag kom ut och gick med raska steg för att få upp värmen längst den underbart vackra skogsvägen.

Tord i sin bar 😊
Finaste ”stämpeln”🤗
Fick veta vad detta underliga ”tak” är. (Stod ju och skulade i ösregnet under ett sådant för några dagar sedan, där man hade tagit bort väggen under. Frågade mannen vid huset och han berättade att förr körde man häst och vagn uppför det med mat till djuren under och släppte ner genom taket! Så nu vet ni det också, om ni undrade 😄
Åh nej! Hur länge kommer jag att behöva stå här och vänta? Det visade sig att jag inte ens hann fram till bommen förrän tåget hade kört förbi och bommen var uppe igen
St Olavsleden går över den här bron… Tror jag tar ett annat håll..
Man får nog dra om leden, eller ännu hellre, reparera bron
Jag gick och tittade på sjön till vänster, och när jag tittade rakt fram igen höll jag på att hoppa ur byxorna . Ja jag vet man måste ha fantasi, men om man tittar snabbt som jag gjorde.. 😬😬😬
Detta var det, inget farligt alls 😂😂😂
Pampigt hus i Stavre, tror jag det var

Klockan var nu över ett, jag var hungrig och nödig, och jag insåg att om det skulle bli någon lunch- och toastopp var det bara att skutta ut i snåret och sätta sig. Jag var trött och kände att jag behövde ”bensin”. Först tänkte jag leta upp en stubbe och sitta på men märkte att marken inte var den bästa att sätta ner ryggsäcken på, så det blev gående lunch.

Ryggsäcken fick vila här medan jag stack längre in i snår och sumpmark för nödstopp
Puh, inga bilar kom under tiden jag hade byxorna nere 😛
Bara en liten stund senare kom jag fram till denna skylt där det stod ”WC” och därnere är en bod. Men jag tror inte det är ett WC.. Snarare ett torrdass 😄 Men bra ändå för den som inte nyss varit ute och härjat i snåret 😄
Här var jag ju tvungen att fika igen 😊 Kanske jag ska döpa om bloggen till ”Tea & Toilets”? 😂😂😂😂
Omtänksamhet längs leden 💕
😂😂😂
Här stannade jag en liten stund för att vila mina trötta fötter, men himlen mörknade snabbt och jag gick vidare. Men vindskyddet har till och med draperi, så man skulle nog kunna sova där i värsta fall om man inte orkar gå till nästa ställe.😊
Mystisk, lite läskig förfallen byggnad mitt ute i ingenstans i skogen
Kan någon mera kunnig berätta för mig vem som har gått här? 😬😬😬
Den här högen björnbajs ser väldigt färsk ut! 😬😬😬Men om de bajsar ut bären hela då får dom väl ingen näring av dem? Då måste de väl  äta ännu fler? Hur hinner de?? 🤔🤔
Svär jag på att jag hörde ett frustande i skogen precis när jag stod stilla och tog denna bild! 😬😬 Tur att jag inte var nödig då, då hade det gått illa. 😂😂

Sista två timmarna i skogen var HEMSKA 😣😣😣 Jag var förbi av trötthet, fötterna gjorde jätteont och varje steg var en plåga. Stapplade nästan fram till slut. Nu var det ren vilja och jävlaranamma som gällde. Dessutom tyckte jag jag hörde ljud överallt och fantiserade om älgar och björnar om vartannat. Kom att tänka på skramlan som Anna i Gålviken berättade om att de har i Kanada för att skrämma björnar, och funderade nästan på att använda den inbyggda visselpipan på ryggsäcken. Man hinner tänka mycket och fantisera när man går i en skog som blir allt mörkare när molnen tornar upp sig och är utmattad och less.

Någon hade lekt plockepinn i skogen och det låg träd kors och tvärs över stigen en lång bit. Det var en plåga att vara lyfta fötterna och kliva över dem 😣
Har de kört med ett för brett fordon och bara hackat ner träden? 🤔😣
Ännu en läskig spökbyggnad i skogen 😱
Här skulle vandrare gå in i skogen igen medan cyklister och ryttare skulle ta den breda, enkla vägen rakt fram. Jag var så trött på skog att jag gick rakt fram 😖
Här ser man mig som en grön punkt. Vandrare skulle ta den blå vägen. Tog den kortaste vägen, även om den gick en liten bit längs E14. Det var det värt! Men jag funderade på att ryttare skulle ta den vägen, kan ju inte vara så trevligt för hästarna?
Äntligen framme på Viking Camping efter denna pärs! Här är min lilla stuga 😊
Hur skulle tre till svettiga vandrare kunnat bo i denna? 😂😂😂
Det blev frystorkat till middag. Faktiskt godare än mikrosoppan igår 😊
Fick lägga mig i en av ovansängarna när jag skulle blogga för där fanns eluttag till laddaren. 😂 Förstår inte hur man kunde bråka om vem som skulle få ligga i ovansängen när man var liten! Upp går väl an, men att ta sig ned med stel vandrarkropp och landa med dessa stackars fötter 😫😫

Ja det var både upp och ner idag, men i det stora hela var det en mycket härlig vandringsdag även om slutet på dagen var väldigt tuff. Nu ska jag sova här inne i min lilla hytt 😄. Godnatt

2 kommentarer

  • Karin Seijsing

    Vad spännande följa din vandring. Höstlandskapet är vackert. Du verkar vara den enda vandraren. Har du träffar på någon annan pilgrim än? Vad trevligt att det finns fina boenden längs vägen och glada människor att prata med. De trakter du passerat var ju betydligt tätare bebodda förr. En gång var de spöklika byggnaderna nybyggda av människor med en idé om framtiden. Man kan hoppas att det finns en möjlighet för landsbygden att överleva. Hoppas du får en fin vandring idag. Kram

    • KWSC_se

      Nä tyvärr har jag inte träffat en enda pilgrim. Inte högsäsong, trots den bästa vandringstiden enligt mig som älskar hösten. Sen påverkar ju tyvärr pandemin också läget. Men jag ser stor potential för den här leden, och tror den kommer att öka i popularitet mer och mer.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *