Pilgrimsvandringar,  St Olavsleden,  Vandringar Sverige

Ljungaverk-Borgsjö-Erikslund-tåg till Bräcke. Vandring: 18 km

Tog på mig mina rentvättade kläder och gav mig iväg ovanligt tidigt idag. (Fick äntligen tvättat igår på fina Lokstallet. Fick låna tvättstugan och körde en maskin medan jag låg och mös i soffan i samlingsrummet 😊)

Det var en klar och mycket kall morgon så det var både mössa, vantar och regnbyxor ovanpå vandringstightsen som gällde. Men det var fantastiskt vackert väder, knallblå himmel och solsken.

Solen är inte riktigt uppe än

Om man inte har sovit i Ljungaverk som jag gjorde, kanske man vill vila benen strax utanför, där det finns en liten rastplats med vindskydd och bänkar vackert vid Ljungans kant. 

Det händer inte sällan att jag går fel för att jag inte är uppmärksam, går och dagdrömmer och missar skyltar, men idag såg jag skylten men kollade inte vilket håll pilen pekade på och gick fel ändå. Suck. Efter ett tag insåg jag att jag inte hade sett några skyltar på länge och jag såg inte heller några när jag tittade framåt på vägen. Tog upp min mobil, (ja jag vet, fusk 😊) och såg att jag var helt fel enligt den nerladdade kartan över leden. Bara att vända om igen, för vilken gång i ordningen har jag tappat räkningen.. Fick gå nerför backen som jag som så mödosamt hade gått uppför i onödan. Lite extra backträning igen…

Det gäller att kolla vilket håll pilen går på… Här gick jag till höger… 🙄

Bara en bit längre fram var det dags igen. Jag var på väg att svänga vänster nerför en ganska brant backe, men fick en ingivelse att gå närmare och kolla ordentligt på pilen och den visade till höger… (Ser inte som en falk precis 😄). Glad att jag lyssnade på min inre röst så jag slapp gå upp för DEN branta backen igen.

Inga bilar så man kan gå och njuta mitt på vägen 😊
Funderar på vad det blir av alla dessa övergivna (?) hus som bara står och förfaller. Här har växterna tagit över detta fina hus. Sorgligt 😟
Men sen kommer såna här fina pärlor och man blir glad att folk fortsätter bo här och tar hand om de fina husen

Insåg när jag hade gått förbi några hus att jag hade passerat byn med Sveriges kortaste namn: ”Ö”.  Hade planerat ta foto på ortsskylten men jag missade kanske den för den var väl för liten, ha ha. Eller var det inte lönt att slösa pengar på en skylt. 😂 Byn var inte särskilt stor den heller.. 😄

Dags för dagens stämpel. Tyvärr var kapellet låst. Här var jag ju bara tvungen att stanna och fika på bänken i solen. Men det fick bli ett nödstopp i skogen bredvid först, för annars hade det inte gått att fylla på mer te.😄😄

Fram med tepåsar, pulvermjölk och termos med varmt vatten. Vissa ”onödiga” gram bär jag med med mig med glädje. Detta är livskvalitet. Satt i solen på bänken och bara njöt en stund innan jag gick vidare. 

Var framme vid Naturum Ånge i Borgsjö trekvart innan de öppnade så jag tänkte passa på att först gå upp till St Olavskällan utanför Borgsjö, innan jag gick tillbaka. Skulle ändå gå tillbaka sen till Erikslund och för att ta tåget till Bräcke. Ville inte missa Naturum eftersom jag hade hört så mycket positivt om det.

Följde stigen från Naturum som visade St Olavsleden…
… men sen slutade St Olavsmärkena och dessa dök upp istället. 🤔😄 Orkade inte gå tillbaka, såg kyrkan på håll och antog att jag kunde ta mig dit även om jag var på fel led.
Men sen dök de upp igen..
Gick låååååång väg ut ur Borgsjö som segade sig uppåt uppåt. Till slut kom jag till denna skylt och då var jag fortfarande inte vid källan. I guideboken stod att källan låg nedanför åsen, och eftersom jag precis hade gått en lång väg UPPFÖR den skulle jag nu alltså gå ner igen mot källan enligt boken. Och då skulle jag få gå upp igen när skulle tillbaka .. ☹️
Tog det svåra beslutet att jag skulle vända tillbaka mot Borgsjö här eftersom jag inte visste hur långt det var kvar. Hade varit bra med avståndsskylt här.. (När jag sedan väl var tillbaka på Naturum berättade den trevliga och mycket hjälpsamma Rebecka att jag hade varit nästan framme vid källan 😫 Hon tog till sig att jag sa att det borde varit en avståndsskylt och skulle meddela dem som har hand om leden. Serviceminded!)
Bara att trava nerför den här långa sega vägen igen tillbaka till Borgsjö. Nu var jag riktigt hungrig och fick ta fram mina mackor och äta medan jag gick, något jag inte tycker om att göra. Hade ju planerat att sitta vid den fina källan och äta min lunch 😟
Klockstapeln från 1782 kallas ”Kungen av trätorn i Norden”
Borgsjö kyrka liknar ingen kyrka, mer en herrgård. Tyvärr låst så jag kunde inte gå in och se de två St Olavsskulpturerna 😟

Naturum Ånge (som ligger i Borgsjö och inte i Ånge😊) blev en mycket positiv upplevelse. Till skillnad mot Pilgrimscenter i Selånger fick man här massor av hjälp och information och det första jag hörde när jag kom in var “ välkommen!” Precis som jag skrev första dagen att man borde ha sagt i Selånger. Dessutom kallar sig inte detta stället för Pilgrimcenter, ändå är det mycket mera sådant än det andra.

Ett litet bås där man kan se en film om leden.
Hjälpsamma Rebecka ringde och försökte boka boende till mig. Hon gav mig också telefonnumret till Naturum och sa att jag skulle ringa om jag behöver mer hjälp.😊

Det var så trevligt där på Naturrum att jag blev jättesen till tåget som skulle gå från Erikslund. Rebecka erbjöd sig till och med att låna mig sin elcykel och så skulle jag ställa den vid stationen. Så snällt, men jag avböjde. Hade varit en syn, en pilgrim flängandes på elcykel med stor ryggsäck 😂😂 Hade nog tagit mig längre tid att lära mig hur en elcykel fungerar än det tog att springa ner till Erikslund och stationen. Men det gick i rekordfart, vilket inte var snällt mot mina underben och fötter. 😣 Jag sprang till och med sista biten, inte roligt med den ryggsäcken! När jag närmade mig bron över vattnet mot Erikslund och såg järnvägsövergången framför mig bad jag till de höga makterna att jag skulle hinna över innan bommarna gick ner och tåget kom. Kom fram med andan i halsen med 7 minuter tillgodo, det var banne mig bra jobbet! Fick pusta ut på den fina lilla plattformen med underbar utsikt, sen var det bara att hoppa på tåget och vila och njuta av utsikten från tågfönstret under resan.

Puh! 😅
Utsikten från plattformen
Och en kopp te så klart! 😊
Framme på Jämtkrogen i Bräcke
Återigen väldigt öde.. Tror nästan jag är ensam här 😬😬
Eftersom även detta stället hade stängt sin restaurang på grund av Corona, fick det bli mikro-soppa från Coop. Ingen god middag ikväll heller alltså. Det fanns iallafall mikro och vattenkokare precis närheten av mitt rum. Alltid något.

Bräcke är inget höjdarställe för turister känns det som. Gick till Coop och handlade mat, sen tillbaka och mikrade, och tillbringade resten av kvällen i rummet och läste och bloggade. Saknar samvaron man hade med alla pilgrimer i Spanien på kvällarna på härbärgena. Här möter man inte någon annan vandrare, och knappt inte heller andra gäster på ställen man bor på. Det är i alla fall bättre att bo på små ställen för där träffar man oftast någon person att prata med har jag märkt. Hade tänkt gå till Mordviken och bo på ett trevligt ställe där som jag hört så mycket om, men det hade inneburit ytterligare 6 km från Bräcke idag och det klarade inte mina fötter av. Bor därför på det ganska ocharmiga Jämtkrogen nu, där ödsligheten ekar i korridorerna och man varken ser personal eller andra gäster. Lite deppigt, får njuta av vandringen imorgon istället. Har förresten kommit till Jämtland nu, och det är kallt här! 🥶. Kan det verkligen göra sådan skillnad två tågstationer norrut? Kände stor skillnad när jag klev av tåget idag.

Ja jag kanske ska ta upp det här med tågresan, förresten… Jag har ju idag begått vad vissa i pilgrimskretsar tycker är en synd: Jag har hoppat över två delsträckor och tagit tåget istället. Har velat länge hit och dit hur jag skulle göra för jag var nervös för att övernatta själv i stugorna på de öde sträckorna. Har inga problem med enkelheten med utedass, ingen el mm, det är mörkret och ensamheten som skrämmer mig. Vore det sommar och ljust hade jag nog tagit det som en utmaning att övernatta där ensam. Tog det som ett tecken från ovan när någon berättade för mig på Facebook för några dagar sedan att hon varit där nyss, och tyckte det hade varit alldeles för mörkt och ensamt. Då bestämde jag mig för att hoppa över och komma tillbaka med sällskap och/eller på sommaren och göra dessa fina etapper.

Så nu har jag alltså passerat gränsen till Jämtland med tåg och vandrar vidare till Gällö i morgon. Tar farväl av fina Medelpad och ser fram emot vackra Jämtland!

8 kommentarer

 • Rebecka

  Hej!
  Vad skönt att höra att du hann med tåget i Erikslund och dessutom hade lite tid över att njuta av en av Sveriges finaste tågstationsutsikter 🙂
  Kul också att höra att du var så nöjd med besöket på naturum !
  Hoppas att du får en fortsatt riktigt fin vandring 🙂
  Hälsningar,
  Rebecka på naturum Ånge

 • M

  Vilken härlig vandringsblogg! Fina bilder och bra beskrivningar av leden. Tror du är den enda som skriver om toaletter- nog så viktigt för oss med små blåsor! Planerar du att gå hela leden i ett svep?

  • KWSC_se

   Roligt att du tycket det. Ja, det blir mycket toasnack, är man stor tedrickare så.. 😄
   Jag har bara till den 28:e på mig, åker hem den 29:e så jag hinner inte hela vägen men jag kommer tillbaka och avslutar 😊

 • Jeanette Hansen

  Hejsan! Låter som ett klokt beslut att inte sova själv i en öde stuga i skogen, har sett alldeles för många läskiga rysare 😬
  Du verkar ha det bra och vara vid gott mod trots att det är så öde och ensamt överallt men väldigt vackert
  Sköt om dig
  Kram Jeanette 🤗

  • KWSC_se

   Ja efter dagens pass i skogen då jag hörde massa ljud är jag glad jag valde bort de stugorna. 😀 Bor i en mycket enkel stuga inatt, men det är på en camping och det finns ett fåtal andra gäster 😊
   Kram

 • Hanna

  7 minuter kvar.. det är ju mer än dubbla marginaler jämfört med vad jag brukar ha när jag åker till USA haha :D.. Fast å andra sidan har man väl en arbetsskada efter att ha jobbar som tågvärd.
  Himla fina bilder du tar, kul att läsa 🙂

  Kramar

  • KWSC_se

   Ja det gick fortare än jag trodde, jag var mest orolig att jag inte skulle hinna över innan bommarna gick ner, då hade det varit kört 😝 Väntade bara på att börja höra plingandet när jag sprang
   Kul att du gillar det 😊
   Kramar 🤗

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *