Pilgrimsvandringar,  St Olavsleden,  Vandringar Sverige

Gålviken – Torpshammar, 24 km

Frukosten med Kjell Åke och Anna var så trevlig att jag kom iväg en timme senare än vad jag hade planerat. 😊

Så mysig frukost! 😊
Supertrevliga värdparet Kjell-Åke och Anna. ”Min” stuga till vänster 😊
Nu måste jag faktiskt lämna detta trevliga ställe
Anna och den söta vovven som jag tyvärr inte vet namnet på, följde mig en bit på vägen
En vitsig granne har döpt källan efter Kjell-Åke 😄
Hoppas detta är den enda björn jag träffar, iaf på nära håll. 😊 Såg en hel del misstänkta bajshögar senare på dagen inne i skogen. Några såg ut som älg, men andra var lite oroväckande 😬😬 Men chansen att springa på björn och älg är tack och lov minimal

Det var asfaltväg in till Stöde, men vägen var vacker och nästan inga bilar. Vädret var underbart men kallt och lite blåsigt, men efter gårdagen kändes det helt fantastiskt. Lite roligt att det var flera personer som sa till mig ”det är blåsigt idag” när jag kom vandrande. Det var till och med en lastbilschaufför som stannade och stack ut huvet och sa ”det blåser idag” det första han sa. 😄 Bah! Kom till Skåne, tänkte jag. Där kan vi prata om blåst, det här är ingenting! Men det blir nog värre när man kommer upp i fjällen på riktigt.

Plötsligt hörde jag DINGDÅNG nånstans långt ifrån. Det var exakt tonen som man hör hemma i citytunneln och sen kommer rösten ”Öresundståg till Köpenhamn..osv. Jag tänkte att jag måste ha hört fel och gick vidare, men en stund senare hörde jag samma ljud och sen kom exakt samma röst som hemma, men jag hörde inte vad hon sa. Insåg att det är så tyst här att jag hörde högtalaren från Stöde tågstation på andra sidan sjön! Tänk att det är samma tant som pratar på alla stationer i Sverige! 😂😂

Stöde kyrka ligger otroligt vackert

I Stöde stämplade jag mitt pass vid kyrkan, gick på toa, och tog en snabb vända in på ICA. Ett tips för er som ska gå här: gå på toaletten på församlingshemmet här i Stöde, för sedan finns ingen toalett på MYCKET länge. Jag hittade ingen förrän jag var framme i vid mitt boende Torpshammar flera timmar senare. Man kan ju så klart gå in i skogen, men det är så träligt om det skulle regna och man har regnställ och ska sätta ner ryggsäcken. Dessutom var det inte i skogen jag gick på slutet när jag var nödig, utan på en asfaltsväg utan skymmande träd sidan om. Där ville jag verkligen inte sätta mig.

Fikapaus

Byn Viskan var en märklig plats… 😳😳😳

Undrade en hel del över denna byggnad, men sedan läste jag i guideboken att man hade spelat in en film med Rolf Lassgård här som hette ” miraklet i Viskan ” för några år sedan, och det förklarar ju en del av de märkliga skyltarna mm

Ja Viskan var ett speciellt ställe, det 😳

När jag trött och nödig äntligen började närma mig dagens mål Torpshammar svängde plötsligt leden tvärt. Men där fanns även en liten skylt med pil som pekade rakt fram istället. Det var Boda Borg som satt upp en liten skylt särskilt riktad till pilgrimer som sa att man kunde fika, få en stämpel och använda deras toalett. Det stod också särskilt att under pandemin hade de öppet klockan 12-16. Jag valde då att gå rakt fram på asfaltvägen men det skulle jag inte ha gjort. 😡 När jag äntligen kom fram vid strax innan 15 var stället helt igenbommat och det stod en liten notis på dörren att under pandemin tog de endast emot förbokade gäster. Va ***?!😡😡 Såg en parkerad bil med en dam i och gick fram till henne. Antar att hon jobbade där eftersom det inte fanns mycket annat i närheten. Hon skulle just köra men vevade ner rutan. Jag sa att det satt en skylt tidigare som sa att de hade öppet nu för pilgrimer och jag skulle gärna få gå på toaletten. Jaha sa hon bara. Du får väl gå in i buskarna där borta.. Jag blev så paff att jag bara stod där när hon körde iväg.🤬🤬🤬🤬 Så: här och nu rekommenderar jag alla som ska gå leden att INTE ta den här vägen utan gå den ordinarie lugnare vägen och strunta i detta skitställe. Dessutom var detta ingen rolig väg att gå fram tills man återigen förenades med leden. Knappt någon plats vid vägkanten att gå på och nu kom dessutom en hel del bilar. (Edit: jag var arg när jag skrev ovan, men jag anser fortfarande att BB lurar pilgrimer att ta en sämre väg, och sen har de inte öppet trots att det står på skylten. Och om kvinnan inte arbetar på BB så kunde hon ju ha sagt det. Jag var inte ovänlig mot henne)

En rolig sak hände i alla fall på den här trista vägen: jag gick förbi ett hus där en liten ettrig hund började skälla. Plötsligt hör jag en högtalarröst (!) som ropar ihärdigt på hunden, men hunden fortsatte att skälla och det var ett himla hallå den i där högtalaren långt efter jag hade gått förbi. 😂😂 Någon människa såg jag däremot inte till. 😳


Kom äntligen fram en halvtimme senare till Torpshammars Herrgård som jag hade väntat mig så mycket av. Det var igenbommat här också.. Men här fanns ett telefonnummer på dörren att ringa och jag fick guidning in i mitt lilla rum som var varmt som en bastu och värmen gick inte att stänga av. 🥵🥵🥵 Men hellre det än för kallt, nu kunde jag iaf öppna fönstret.
Och nu var jag iaf här, trött och sliten skulle jag ta fram laddaren för att ladda min telefon och upptäckte till min fasa att jag hade glömt den i Gålviken. 😫 Fick panik och tänkte att här kan jag inte få tag på en ny. Sen kom jag på att i Gålviken kunde man även boka bagagetransport till nästa ställe för 100 kr så man slapp bära under vandringen. Ringde förtvivlad till Kjell-Åke och han var så snäll att han gjorde en ”bagagetransport” av min sladd hit till mig i Torpshammar ikväll och räddade mig. En ny sladd hade kostat mycket mer både i pengar och besvär. 😊 Jag var så glad och tacksam när han kom körande med min lilla laddare 😄

Det fanns ju som sagt ingen personal så det blev ingen herrgårdsmiddag som jag hade tänkt mig. Jag fick tillstånd att gå in i personalens kök och värma tevatten till min termos och efter duschen gick till den lokala korvkiosken och köpte kvällsmat. Jag är verkligen inte kräsen men det var riktigt vidrigt! Jag slängde det mesta i papperskorgen och tänkte med saknad på älgkålpuddingen från igår.

Rekommenderar inte detta boende som var mycket dyrt och inte alls prisvärt. Betalade mer än dubbelt så mycket mot igår, och igår fick jag dessutom god mat på köpet, en jättemysig stuga och mycket trevlig samvaro. Men jag hittade inget annat boende här när jag sökte, och tänkte att det kunde väl vara roligt att bo på en herrgård också, men det var alltså en miss. Jaja man kan inte vinna varje gång. 😊

Istället för Herrgårdsmiddag blev det alltså Happy days… 🤢
Torpshammars herrgård. Vi är INTE många gäster, lite spooky..😬😬

6 kommentarer

 • Kjell Åke Grubb

  Vad härligt du skriver gillar din uppriktigheter som du noterar och jag delar din åsikter 😁
  Du blir en god ambassadör för dina följare och kommande vandrare!

  Kul att du är fortfarande vid gott humör men det är väl alla Skåningar😁😁
  Lite
  Y
  Luv
  Lyckatill i fortsättningen
  Kjell Åke

 • Anna Wåhlin

  Så trevligt du skriver, jag kommer att följa din vandringsblogg med stort intresse. Tack för alla goda synpunkter på leden, jag ska föra dem vidare.
  Önskar dig en fortsatt fin vandring 🤗

 • Karin Seijsing

  Vilket trevligt boende du hade i Gålviken – och fick hjälp med laddaren- sånt blir varma minnen. Hoppas att du kunnat sova bra inatt i den ödsliga herrgården och får en fin vandring idag. Här i Umeå är det soligt och 10 grader- och nästan ingen blåst längre. Vi följer din färd mot Jämtland ( Karin är heljämte i blodet) ett vackert landskap. Kram🤗

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *