Pilgrimsvandringar,  St Olavsleden,  Vandringar Sverige

Torpshammar – Ljungaverk, 18 km

Första biten ut ur Torpshammar gick längs en  underbart vacker grusväg halvvägs till Fränsta. Sedan blev det asfalt en bit, men det kom så gott som inga bilar och naturen var helt fantastisk så det uppvägde underlaget med råge.

Vädret kunde heller inte varit bättre sol, lite molntussar och kanske runt 10-12 grader i början av dagen. Lite varmare i solen och det var svårt att bestämma sig om man skulle ta av skaljackan eller ej, för det blev svalt när solen gick i moln. Mössan och vantarna åkte dock snabbt av.

Ingen vind just nu inte 😊
Sånt här gillar vi pilgrimer 😊
Torps kyrka i Fränsta från 1785
St Olavsskulptur från 1200-talet. Han ser inte så snäll ut..
Annorlunda gravsten

Här kommer dagen toatips för er som ska gå här 😄: gå på toaletten på missionshuset uppe i byn, för nere vid kyrkan finns ingen allmän toalett. Utanför kyrkans personalhus sitter lådan med stämpeln i, men huset är låst. Jag hade tur att de kom just då för att ha lunch och jag fick låna deras toalett. Tänkte först sitta sen utanför på bänken i solen och äta lunch, men då hade jag suttit precis utanför fönstret där de hade lunch så jag gick vidare. Detta var ett mycket bra beslut. Vägen från kyrkan, kärleksstigen, som går längs vattnet några kilometer är otroligt vacker. Ni som vandrar här, stanna inte vid kyrkan och fika även om där är fint, utan gå vidare ca 2 km till Vikbron. Här finns en rastplats med underbar utsikt över bron. Skulle det regna kan ni gå liten bit till in i skogen. Där finns flera vindskydd, rastplatser, grillplats och utedass längs stigen genom den fina skogen.

Mer spegelblankt kan det inte bli
Den här förbudsskylten är helt överflödig 🙄 Det går INTE att framföra något motorfordon på den knöliga smala kuperade stigen..
Vikbron, Sveriges längsta träbro, finns här mitt ute i ingenstans
Vackrare lunchställe får man leta efter..

Här vid Vikbron satt jag ett tag och njöt och pratade med två trevliga damer som var på promenad i den fina naturen. Men sen började det mulna oroväckande så jag fick tyvärr packa ihop och gå tidigare än jag ville från denna vackra plats.

Efter Fränsta fanns det gott om rastplatser, dass, vindskydd
Till vänster stupar det ner mot Ljungan
Inte mycket vatten i Ljungan eftersom vi vill ha mycket el producerat..

Hade riktig otur, för när jag hade kommit ut ur den vackra skogen på öppna fält så öppnade himlen sig och regnet vräkte plötsligt ner och det blåste upp rejält 😫 Regnet smattrade mot min kapuschong som jag fick hålla i, (regnhatten låg i ryggsäcken, liksom regnbyxor och ryggsäcksskydd) och jag gick och muttrade om att här gick man nyss i skogen och kvittrade om hur bra det var med alla vindskydd och rastplatser och sen kommer man ut i helvetet i öppna fältet. Kunde det inte har regnat inne i skogen 5 minuter tidigare bland alla vindskydd istället?? 😡

Kom efter en vidrig och alltför lång stund till slut fram till en jättestor bondgård och ställde mig under ett slags glest tak och tog fram regnskydd till ryggsäcken men det var förmodligen för sent nu.. Frös ordentligt om benen eftersom mina vandringstights nu var genomblöta. Men medan jag stod där under den lilla otäta ”taket” slutade det faktiskt att regna.

Under detta ”tak” lyckades jag till slut komma undan regnet lite iaf

Gick vidare mot Ljungaverk med mycket tunga steg. Nu ville jag bara komma fram. Vilken tur att jag igår hade bestämt mig för att stanna i Ljungaverk och inte fortsätta hela vägen till Borgsjö! Det hade varit hemskt.. Fördrev tiden lite sista biten med att diktera på detta blogginlägg. Såg nog rätt knäpp ut när jag gick och pratade rakt ut med mobilen framför mig, men det gör ju iofs alla nuförtiden när de använder FaceTime.. Det är superbra med diktering men man får rätta och skriva om en hel del efteråt. Kommer att tänka på när man står på jobbet och lyssnar på en av doktorerna när hon dikterar och blir mer och mer frustrerad och upprepar högre och högre ”VÄNSTER BRÖST” etc. 😂😂😂 Då fnissar man, men nu förstår jag henne… 😄 Nu precis blev det tex många roliga varianter av ordet ”fnissar”, jag fick skriva med tangentbordet till slut. ”Fisa” tex 😂 Hjälper inte att byta från skånska till rikssvenska heller. 😄 Nu när jag ligger och ska rätta det jag sa ute på leden vet jag inte vad jag menade på vissa ställen 😂 Rena rappakaljan 😂

Men tillbaka till vandringen och det som faktiskt detta skulle handla om..😄
Nu var det autopiloten som tog över. Då vill man inte stanna, för det är jättesvårt att komma igång igen. Fötterna och flera andra kroppsdelar gör ont, och man vill bara komma fram och ta av sig ryggsäcken, kängorna och linka in i en varm dusch och sen få lägga sig raklång på sängen.

Om man ska bo på Lokstallets B&B (vilket jag verkligen rekommenderar!) så ska man se till att vika av från leden alldeles efter man har gått förbi under bron som leder in i Ljungaverk. Gå upp och över den. Lokstallet ligger bara en liten bit efter bron. Jag höll på att gå förbi det in vidare i byn. Ve och fasa om jag hade gått för långt och behövt vända 😳

Mysiga Lokstallets B&B i Ljungaverk
Sååå lycklig när jag kom in här trött och blöt. Ser ni förresten att det ligger en liten Dumlekola på handduken? 🥰
Nytt, rent och fräscht
Här låg jag i soffan under filten och drack te och läste. Myyys! Hoppas det kommer många pilgrimer hit nästa år.

12 kommentarer

 • Mona

  Hallå!
  Du ser ut att ha det bra och man ser att hösten kommit lite längre däruppe där du är. Verkar som väldigt få är ute och vandrar? Det har ju blivit superpoppis med vandringar har man ju hört så lite folk borde du väl stöta på eller? Lite bättre boenden denna tur än i Spanien. 😊
  Hoppas du får njuta av härligt höstväder resten av vandringen.
  Kram

 • Eva Bohm

  Va kul att få ta del av din vandring. Då jag nyss har gått samma så kännerjag igen mycket. Jag hade också tänkt att ”kosta på mej” att bo på Torphammars Herrgård, men blev besviken när jag kom fram, såjag traskade vidare, ända till bortanför Fränsta. Den dagen blev det alldeles för långt, 31 km.

 • Kjell Åke Grubb

  Vad bra att du har det bra! Var lite orolig ett tag att du skulle ledsna och åka hem när du kom fram till Torpshammars herrgård. Du var lite sliten märkte jag. Nu verkar det som om du är på G. Fantastiskt roligt att läsa din blogg du skriver sån inlevelseförmåga Så man kan nästan känna att man upplever samma sak som du beskriver! Lycka till i morrn 👍

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *