Pilgrimsvandringar,  St Olavsleden,  Vandringar Sverige

Medstugan-Skalstugan, 10,5 km

10 juni 2021

Sista vandringsdagen för den här gången! Och vilken underbar vandring det blev från Skalstugan till gränsen (och tillbaka!)

Men jag tar det från början i Medstugan där jag började dagen (del 2 från den här dagen, dvs Skalstugan-gränsen ToR kommer i nästa inlägg)

Godmorgon!

Vaknade tidigt till ännu en strålande morgon. Skönt att jag kom iväg tidigt för det skulle bli en lång vandring. Planen var att först gå de 11,5 km på asfaltsvägen till Skalstugan. Checka in och fixa lunch där, slänga in det mesta av packningen och sedan gå med lättare packning till norska gränsen och tillbaka. Det skulle som sagt totalt bli ganska många kilometer, men de sista med bara dricka, picknick och det nödvändigaste i ryggsäcken. Dessutom skulle jag äntligen få lämna asfaltsvägen och gå på vacker grusväg. Hade mätt på kartan och fått det till ca 6 km till gränsen räknat ut så alltså 12 fram och tillbaka. Men hade även hört 7-7,5 km så det kunde bli mer.
Trodde det skulle vara svalt på morgonen här uppe vid gränsen, hade hört kommentarer om snö.. Började gå med långa byxben, långärmat och buff.

Norska fjällen kommer närmare och närmare..
Efter en kvart fick jag stanna och ta av byxbenen, buffen och den långärmade tröjan… På med solkräm istället. Det skulle bli ännu en varm dag.

Varmt varmt varmt. Plötsligt kände jag hur det blev blött i vänstra skon vid hälen. Ok, där sprack en av blåsorna, skönt. 😝 Då skulle det lätta lite nu. Undviker att sticka hål på blåsor med tanke på infektionsrisk + att de skyddar den tunna nya huden bakom också. Sticker man hål för tidigt kan det bli mer problem. Men det finns olika teorier, man får göra det som fungerar för en själv

Ett oväntat sidospår ledde in mig ett tag på en vacker väg längs vattnet.
Men jag irrade bort mig från leden och hamnade i märkliga trädgårdar…
Saxvallen. En stämpellåda?? Undrar varför? Brukar vara vid pilgrimsboende eller sevärdhet o.d. Då är de väl ”pilgrimsvänliga” här? Kanske det finns en trevlig fikaplats i skuggan?
nåja.. 😏 Men fick en paus och luftade fötterna ett tag.
såå glad när jag fick syn på denna skylt, kändes nästan som en hägring 🤪
Wow, jag vill bo i ”bron”!😃
Fast det var nog trevligare här ändå 😊
Jättefräscht och mysigt, och som vanligt hade jag hela huset för mig själv..
Lunchpaus. Frystorkad vegetarisk risotto, faktiskt gott! Tog även ett glas vätskeersättning för jag kände mig lite konstig

10,5 km blev det från Medstugan till Skalstugan enligt min mätare, det står 11,5km i boken. Det var varmt och tungt den sista biten, och nu skulle jag ge mig ut på ytterligare minst 12 km.. Men jag tog ordentlig lunchpaus i den mysiga stugan i Skalstugan (hela stället heter så, där är flera hus) Bytte strumpor, slängde ut det mesta från ryggsäcken, kokade nytt te, fyllde vattenflaskorna och gav mig iväg igen med nya krafter mot norska gränsen. Det skulle bli den sista etapper för den här gången.

Denna vackra etapp till norska gränsen kommer i morgondagens inlägg för nu är det dags att sova. 🥱😴

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *