Pilgrimsvandringar,  St Olavsleden,  Vandringar Sverige

Skalstugan-norska gränsen-Skalstugan, 13 km

Ni kan läsa del 1 från den här dagen, i förra inlägget Medstugan-Skalstugan

Efter en skön lunchpaus i den jättefina stugan fyllde jag vattenflaskorna, termosen med nytt te, packade lite snacks och tog på rena strumpor. Dags att ge sig av mot gränsen. Sista etappen..
Hade blivit förvarnad ett par gånger om snö. Spännande. Man kanske skulle frysa rejält där uppe?
La ner långärmad tröja och långa ”blixtlåsbenen” till shortsen, buff och regnställsjackan ifall det skulle blåsa kallt (ha ha ha ha…)
Oj vad det gick snabbt på pigga ben och lätt ryggsäck!

Omgiven av vacker björkskog. Ser man inte hemma i Skåne precis. Björkar jo, men inte hela skogar.

Det var en mycket skön och vacker sträcka att avsluta den här gångens vandring med. De snötäckta norska fjällen skymtade en bit bort, marken i den ljusgröna björkskogen var täckt med vitsippor och även om det var varmt, så var det inte outhärdligt som det nästan varit vissa dagar under vandringen.

Första snön! Men varmt ändå..

Efter ca fyra km kom jag fram till ett vindskydd som låg väldigt vackert. Om jag hade haft längre sträcka kvar till gränsen hade jag definitivt fikat där, men nu fortsatte jag de ca 2 km som var kvar för det kändes så bra.

Plötsligt dök bara gränsen upp. Blev faktiskt lite snopen. Trodde det skulle vara lite ”större”. Hade nästan kunnat bara promenera förbi, ha ha.

Var lite busig och gick några meter in i Norge. (Om någon läser detta om ett par år och undrar varför det var ”busigt” att gå in i Norge: gränsen var stängd pga Covid-19 pandemin och det kunde bli dryga böter om man bröt mot bestämmelserna) Efter en liten bit skymtade jag en röd stuga bland träden och fegade och vände. Inte värt risken, även om det förmodligen var ett vanligt fritidshus. Men kanske det var bebott av spioner och angivare 😄😄

oups! Är visst inne i Norge 🤭😄
Ser ett rött hus därframme. Jag vänder. Får förhoppningsvis fortsätta här i september om de öppnat då.
Framme! Förra gången var Tännforsen min ”katedral” och slutmål, den här gången fick det bli gränsen . Inte lika mäktigt, men en bra slutpunkt. Nästa gång blir det riktiga katedralen, Nidarosdomen i Trondheim som är slutmålet på St Olavsleden

Satt och njöt och fikade i solen och värmen en stund. Skrattade åt mig själv för att jag hade packat ner extra kläder i ryggsäcken. Inte kallt här vid gränsen heller, trots högre höjd. Sen var det dags att vända, slut för den här gången. Som vanligt känns det lite tomt och deppigt när det är över, även om det är skönt ett tag att sova i sin egen säng igen och ha sin egen dusch och tvättmaskin. Men jag längtar ut igen nästan meddetsamma.

Fika på den kollapsade pilgrimsbänken vid gränsen (kanske den föll ihop pga all snö i vintras?)
Hej då Norge! Då vänder vi hemåt för den här gången. Ses förhoppningsvis i höst igen
Vitsippor överallt
Hemma! Ser taken på husen i Skalstugan. Nu är det över på riktigt
Sitter på trappan till min stuga, njuter av utsikten och luftar tassarna

När jag kom hem och skulle ta min efterlängtade svala dusch så visade det sig att det bara gick att få antingen jättevarmt vatten eller kokhett… 🥵🥵🥵 Vred ratten fram och tillbaka så långt det gick, men förgäves. Den duschen var INTE skön. Tvättade hår och kropp så snabbt jag kunde. Fick sen ta en handduk och blöta i kallvatten från kranen i vasken och badda över hela mig för jag eftersvettades. Man brukar ju snarare ha problem med att det bara är kallt vatten när man är ute så här, men idag hade det faktiskt varit att föredra.

Vet inte vad jag tänkte när jag köpte dessa med mig från Åre. Hade tänkt ”festa” lite sista kvällen 😂, men var inte sugen alls på något annat än kall dricka. Det hade smält ihop i värmen 😝 Åt några men slängde det mesta
utsikt från rummet
Ha, han försökte komma in men tji fick han! Stod och njöt av att myggen inte kunde ta sig in. 😏😏
Skalstugan hade egen busshållplats. Men man fick säga till i förväg att man skulle med. Nu började min långa resa hem.
Hade nästan 100% sol och värmebölja under mina 11 vandringsdagen, och nu ska det komma mycket regn..

2 kommentarer

 • Maria West

  Vad roligt att läsa om dina vandringar längs st Olavsleden. Har sträckläst och är mycket imponerad. Min pågående vandring i etapper har hittills inte alls varit så strapatsrik. Planerar gå mellan Bräcke och Östersund i sommar i kortare dagsetapper utan övernattning (kan sova hemma eftersom jag bor i Sundsvall). Ser fram emot att följa dig på den norska delen senare!

  • KWSC_se

   Tack! Vad glad jag blir! 🤗
   Lycka till med vandringen i sommar!
   Jag ska också gå dagsetapper i sommar i mina hemtrakter, på Skåneleden och andra.
   Hoppas hoppas att jag kan ta Norge i september så inte gränsen är stängd fortfarande då.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *