Camino Primitivo,  Pilgrimsvandringar

Salas – Tineo, 21 km

16 maj 2022

En dag som skulle sluta mycket bättre än den började..

Ledsen för det långa avståndet efter videon nedan, får inte bort det. Scrolla ner, det kommer mer 😊
glömde så klart att sätta på inspelning när jag startade.. Hade hunnit gå en stund..suck men det mesta är med.

Bilder nedan från app Wise Pilgrim

Kunde inte köpa potatistomelett med mig, mannen i den enda baren som var öppen var inte villig att ta fram en ur kylen. Fick köpa en jäkla baguette med kyckling för att äta kycklingen på vägen. Måste ha något att äta för det är 10 km till nästa ställe jag kan handla på. Tur att jag tål ”spår av gluten”.. Tog min sista IKEA-bar för att få i mig något innan jag började. Skulle verkligen ha handlat med mig från Oviedo, men det blir så tungt att släpa med sig 🙁  
Den här caminon har inte visat sig från sin bästa sida än hoppas det blir bättre. 😢

Sista.. tur att jag tog med mig dem..
Hejdå Salas. Kommer inte att sakna dig..
Skönt att komma ut i naturen och få positiva energier igen

Såg tre tjejer framför mig med små dagpackningar, förstod att de skickade sin mesta packning. Funderade på om jag skulle börja skicka en del saker jag med. Ryggsäcken blev som sagt väldigt tung med all mat. Var dessutom rätt sliten nu efter den tuffa vandringen på Camino San Salvador. Visste att det skulle komma en tuff etapp snart. Det vore nog en bra idé att för första gången prova skicka en del av packningen då. Kunde vara värt 5 € för att få en lättare vandring. Var ju ändå tvungen att boka boende just då, för det verkade bli fullt och många skulle stanna på samma ställe innan och efter den tuffa etappen.

Kom fram till en liten avstickare brant ner till ett vattenfall. det var redan varmt och klibbigt så alla jag pratade med sen hade hoppat över det. Men jag ville se det och tänkte att jag sticker ner en bit och slänger av mig ryggan där den inte syns från vägen. Hittade ett bra ställe under en bro. Fick dock vara försiktig för det var en hel del som hade använt stället till toalett, grr 😡😡 Men det var värt ansträngningen att ta sig ner och sen upp, och det gick ju lätt som en plätt utan ryggsäck.

250 m ner och sen tillbaka upp, men det var det värt

Efter ett tag fick man gå ett tag på en väldigt otäck kurvig väg. Det var INTE mycket plats för en vid sidan, och bilarna kom farande runt kröken i väldig fart och nästan slickade sidan på en. Fy!

😖😖😖

Efter den här pärsen bestämde jag mig för att ta en paus när jag kom in på en lugnare grusväg och passade då på att ta fram baguetten för att äta kycklingen. Fy va äcklig den var! 🤢 Är INTE kräsen, men fick tvinga i mig den för jag visste jag behövde få i mig något nu. Dessutom blev jag invaderad av stora myror.. 😣

Urk 🤢🤢

Efter ytterligare vandring kom jag äntligen fram till samhället La Espina som hade affär. Trodde de bara hade en, som var ett hål i väggen, så jag handlade vad jag kunde hitta dvs bananer och yoghurt. Sedan kom jag till en större bättre längre ner som även hade lite glutenfritt 😀 Satte mig på uteserveringen som tillhörde den kombinerade affären/baren och fick äntligen i mig något lite mer vettigt. Det satt en hel del andra pilgrimer där, alla äldre män. Var var kvinnorna? Frös faktiskt lite här när jag satt stilla i skuggan. Men hellre det är en stekande sol.

(Åt inte allt, sparade lite till morgondagens frukost 😄)
Mitt i samhället bland husen dök det plötsligt upp en häst..

Efter La Espina blev det uppförsbacke igen och då kom solen fram och det blev genast mycket varmare. Men fick första halvan av dagen i skuggan i alla fall och tror inte det blir lika jobbiga uppförsbackar sen. Gick i tankar och var väldigt nära att trampa på en orm som låg i solen på stigen. Vi blev lika överraskade båda två 😮
Oj va tung ryggsäcken kändes nu, trots att jag inte hade fulla vattenflaskor. Började få mörka tankar, undrade vad f** jag gjorde där? Det hade kanske räckt med Camino San Salvador som var helt underbar. Nu kändes det inte lika kul och jag saknade mina vänner från CSS.

Inte ormen, den här var mycket sötare

Muuu
Fick ta en paus i gräset i skuggan, för nu var det drygt 🥵
Annars kan man slå sig ner på dessa fina pallar
Men vad i ..??

När jag äntligen kom fram till utkanten av Tineo vände humöret. Vilken otroligt vacker sträcka in i samhället!! Se nedan bilder

Fint välkomnande till Tineo

Började bli hungrig nu, vilket inte var så konstigt. Skulle jag kunna få tag på lite ”riktig”mat i den här staden? Annars skulle jag nog bryta vandringen för det började bli för jobbigt nu. Hade inte alls samma problem på Camino Francés, men där är ju också väldigt mycket mer pilgrimer. Jag ville gärna fortsätta och ge det en chans, men inte om jag skulle vara yr av hunger. När jag kom förbi första  bar där  de hade pilgrimsmat stannade jag och fick dagens första kopp te och en jättebit spansk potatisomelett. Så välbehövligt. Kände hur humöret steg. Det är så jobbigt att inte få i sig tillräckligt när man ska vandra i tuff terräng och värme 7-8 timmar. Trodde inte jag skulle orka hela omeletten men den gick ner 😀 Tyvärr var det samma varma mjölk med te 😝 Även om man säger te med ”un pequito de leche” och måttar med tummen och pekfingret fyller de hela koppen med mjölk. Det är ju inte te latte man vill ha 😄😄

Så gott!!

Efter denna paus kände jag ä mig som en ny människa. Det var så skönt att komma fram till härbärget mätt och belåten, inte behöva jaga mat så snart man hade tvättat och duschat utan bara kunna ta det lugnt och lägga sig på sängen ett tag. Tineo är en mycket charmig och VÄLDIGT brant liten stad och mitt härbärge låg så klart längst ner. 🤪 Det skulle bli till att gå tillbaka uppåt till leden igen morgonen därpå, men hade för mig att det skulle vara ganska kort sträcka då. Var väldigt ”opåläst och oplanerad” på den här caminon, vilket är mycket ovanligt för att vara jag.
Kom äntligen fram till Albergue La Plaza som, precis som namnet säger, låg vid ett mysigt litet torg. Snäll och hjälpsam hospitaliero. Han visade ner mig längre och längre ner i huset, nedför en massa trappor. Trodde jag skulle få bo i en skrubb i källaren.. Men eftersom huset bar byggt på en brant backe hade jag dörrar ut mot en terrass med underbar utsikt. När man bokade kunde man välja antingen stor sovsal eller liten sovsal till samma pris. Jag valde så klart liten sovsal, men de andra har nog missat det för alla hamnade på våningen ovanför i stora sovsalen. Jag var helt själv här nere. 😄 Egen dusch och toalett alltså. 😊 Köket låg också där nere och som sagt, terrassen. Plötsligt stötte jag ihop med Paco från Camino Salvador! 😃 Han hade sett min ryggsäck och förstod att jag var där. Kul! Fast vi pratade inte så mycket på CSS för han kan inte engelska, och inte heller långsam spanska som jag hänger med på 😄

Alldeles för mig själv här nere 😊
Utsikten från terrassen
Det gäller att välja rätt kategori 😄😄 (aseos=toaletter)

I den här fina staden hade de en stor livsmedelsbutik. 😊 Om ni vandrar här är det alltså bättre att vänta och inte handla i staden innan. Handlade på mig ännu mer, för nu skulle det bli kärvt de närmaste dagarna.

Vilken bra affär! 😊

Träffade på holländaren från dagen innan tillsammans med några andra pilgrimer på ett café. En töntig engelsman sa att jag inte var riktig pilgrim, eftersom jag hade bokat boende i förväg två dagar. Både jag och de andra visade tydligt att vi tyckte han var tramsig, och jag var såklart också tvungen att berätta att jag tänkte skicka lite saker i övermorgon, ve och fasa! 😄😄 Hade han varit en tjugoåring hade jag kunnat ha överseende, men han var i min ålder. Tänk att det ska finnas så många tyckare som ska tala om för en hur man ska bete sig för att vara en ”riktig pilgrim”!.. Det är väl bara ”han där uppe” som kan avgöra det, och jag tror INTE han bryr sig..
Gick tillbaka och lagade soppa som var rätt trist, men värmde lite. Nu var det nämligen svinkallt. Varmare ute än inne. Gick uppför alla trapporna och hämtade el hospitaliero. Han var snäll och följde med ner. Han tyckte också det var kallt och höjde värmen på elementen i mitt rum. Var så glad att jag sa till, det brukar inte hjälpa… Var verkligen glad över min gosiga varma sovsäck. Dagen innan var den lite väl varm och jag fick sova ovanpå den. Brr va kallt det var att krypa ut ur sovsäcken och gå ut på toa 🥶🥶 Antingen är man för varm eller för kall 😄😄 Hade både ätit soppa och druckit te så det blev några vändor till toa. Men mitt rum värmdes upp som tur var.

Nja.. 😏
Stor fullmåne som lyste rakt in på min säng. 😄 Tur jag hade ögonmask 😄

4 kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *