Camino San Salvador,  Pilgrimsvandringar

Lååång resdag till León

7 maj 2022

ÄNTLIGEN!! Dags att vandra Camino San Salvador och Camino Primitivo i Pyrenéerna. Som jag har väntat och längtat! Varit tvungen att ställa in 4 gånger, 3 ggr pga pandemin och nu i höst pga sjukskrivning. Som tur var kunde jag göra delar av St Olavsleden istället, annars hade det blivit för bedrövligt. 

Ett tips om man har vandringsstavar och därför inte kan ta allt som handbagage:  lägg ryggan och stavarna Ikea blixtlåsbag så riskerar man inga trasiga remmar. Jag lindade in stavarna i en gammal handduk och fäste på ryggan så de inte skulle skadas. Bra även i bagageutrymmet på bussen från León

Det blev en lång dag. Klockan ringde 3 på morgonen..  Vandrade ner till Malmö C och tog tåget 4:22 och flög sedan till Madrid via Frankfurt. Vidare med buss från Leon.  
Rekommenderar INTE att man tar bussen från Madrid till Leon, det var segt.. Tänkte när jag bokade bussen att det skulle vara enklare att bara hoppa på bussen på Madrids flygplats istället för att behöva ge sig in i Madrid och ta tåget. Stort misstag visade det sig. Höll dessutom på att missa bussen och om vi inte hade kört in den försenade halvtimmen från Frankfurt så hade jag gjort det. Var tvungen att ta mig till en annan terminal och det hade nog gått fortare att ta sig till tågstationen inne i stan. Dessutom tar bussen 3 timmar längre än tåget och på tåget kan man ju röra sig.. 
Hamnade bredvid en pratsam spansk herre som inte pratade engelska. Det var rätt ansträngande att försöka förstå vad han sa bakom munskyddet.. De är ju svåra att förstå ändå de där sluddrande spanjorerna..  Efter nån timmes konversation var jag helt slut och slöt ögonen. 😵‍💫 Fördelen med munskydd är att ingen ser om man sover med öppen mun och dräglar, ha ha
Piggnade till lite när jag såg första skylten som pekade mot ”Caminon” och jag började känna igen namnen på städerna på vägskyltarna. Satt och spanade ivrigt efter nån pilgrim, men vi korsade inte Caminon förrän i staden innan Leon. Dessutom var det ganska sent så de flesta (vettiga) pilgrimer var nog nyduschade och på väg ut för att äta en välbehövlig pilgrimsmeny.När vi kom ännu närmre Leon skymtade man äntligen Pyrenéerna där långt bortom den evighetslånga mesetan, högplatån. Kändes lite otroligt att jag snart skulle upp dit.. Äntligen framme i Leon närmare halv åtta på kvällen! Slog på GPS:en och gick på stela ben in i stan för att hitta ett härbärge som säljer de speciella vackra pilgrimspasset för Camino San Salvador. Snurrade runt en stund i de röriga gatorna men fick till slut syn på ett ”albergue” och blev väldigt glad när det visade sig att de hade passet. Inte många som säljer det eftersom det är få som vandrar den här leden.

En ung pilgrim från USA kom in och hon var minst sagt förvirrad.. Hon hade bara 5 dagar på sig att vandra till Santiago och frågade mig hur hon skulle göra. Ehhh?.. tror det tar ca två veckor dit härifrån om jag inte minns fel. Då fick hon väl ta sig ungefär till Sarría och gå de sista 100 km som man måste gå för att få en Compostela. Men det är verkligen den tradigaste delen, packat med folk och man missar massa vackra etapper. Hon visste inte att man behövde ha pilgrimspass för att tex få bo på härbärgena. ”Kan jag lifta?” ”Det tycker jag INTE” Började känna mig som en mamma med ett hjälplöst barn😄 Till slut var jag tvungen att gå men förmanade henne att vara försiktig. 
Hade inte ätit på hela dagen så jag var nu rejält hungrig. Checkade in på hotel  Crisol Quindós som ligger alldeles vid starten av Camino San Salvador (om man inte vill starta inne i centrum vid katedralen) Inte jättecharmigt, men helt ok. Gick och handlade lite att äta för jag orkade inte sätta mig på någon restaurang, vilket jag nog borde ha gjort med tanke på att jag inte hade ätit ordentligt på hela dagen och imorgon skulle ju vandringen starta.. Gick till Plaza de San Marcos ett stenkast bort från hotellet och tog lite bilder och mindes hur jag stått där och poserat en tidig morgon för nästan exakt 6 år sedan.. Nu skulle jag gå mot Oviedo istället för Santiago de Compostela. 

Joho!! Första pilen! Nu börjar det närma sig..
Förra gången gick jag åt vänster 😊
Den trötte pilgrimen sitter kvar än..
Parador San Marcos. Inte där jag övernattade… Men någon gång ska jag bo på ett parador!
Min middag… 😵‍💫

Nu var jag helt förbi av trötthet och gick hem och la mig men hade väldigt svårt att sova pga fjärilar i magen. ”Hur ska det bli? Kommer jag att klara denna ovanligt tuffa och ”obefolkade” camino? Kommer jag att träffa andra pilgrimer eller blir det lika ensamt som på St Olavsleden? Kommer mina fötter och knän att hålla?..” Tankarna snurrade i huvudet 😵‍💫

4 kommentarer

 • My

  Var inne på bloggen för att kolla avstånd på St Olavsleden inför sommarens vandring. Upptäckte förra året att dina kilometerangivelser ofta stämde bättre än guidebok ens. Och så blir det lite ny trevlig läsning också. Ska bli roligt att läsa om denna led som jag inte alls kände till innan!

  • KWSC_se

   Oj va glad jag blir, tack! 🤗🤗
   Lycka till på St Olavsleden! Jag ska gå sista biten i Norge i augusti eller september om allt går som planerat. Då blir det mer här 😊

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *